Week van de Mediawijsheid: Like & Cancel

Gepubliceerd op: 8 november 2022 09:09

Niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) komt Nederland in actie tegen asociaal gedrag online. Hoe reageer jij op kwetsend gedrag online?

Waarom het thema 'Like & Cancel?

Via sociale media delen we leuke momenten uit ons leven en maken we ons hard voor wat we belangrijk vinden. Met een like geef je een positieve reactie op video’s, berichten of reacties van anderen. Maar niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. We begrijpen elkaar verkeerd en met de veiligheid van een scherm tussen ons in, is een nare reactie zo geplaatst. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden.

Uit onderzoek gepubliceerd tijdens de start van de Week van de Mediawijsheid komt naar voren dat ruim zeventig van de mensen vindt dat we op sociale media anders met elkaar om moeten gaan. Toch spreken we elkaar zelden aan op kwetsend gedrag online zoals shaming, racisme of canceling.

Upstandergedrag

Door niet toe te kijken, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.De Week van de Mediawijsheid gaat over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Upstandergedrag noemen we dat. Weten hoe je dat doet? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl voor tips en adviezen. #houhetsociaal #WvdM

Onze activiteiten

Tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseren wij en in samenwerking met Seniorweb verschillende activiteiten. Benieuwd naar deze activiteiten? Klik op onderstaande knop.

Bekijk de activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid

Over de Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende campagne om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor iedereen. Tijdens de campagne komen we met interessante inzichten en goede voorbeelden en bieden we handvatten om sociaal gedrag online te stimuleren. De campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en door heel Nederland vinden diverse activiteiten plaats om de mediawijsheid in Nederland te vergroten.