Gijs Eijsink in gesprek met Gerard Kemkers in Stories@Stanislaus

Gepubliceerd op: 3 januari 2023 10:49

Samen met brewpub Stanislaus Brewskovitch organiseren wij tweemaandelijks een gastspreker bij Stanislaus Brewskovitch in de pub. Op woensdag 18 januari komen Gerard Kemkers en Gijs Eijsink naar Stanislaus Brewskovitch voor een bijzondere lezing. Tijdens deze lezing nemen ze het publiek mee in hun verhalen en ervaringen in de schaatswereld.

Inloop vanaf 19.30. Het programma duurt van 20.00 tot ca. 22.00 uur

Koop hier je tickets.

Gerard Kemkers

Gerard Kemkers is een erg succesvolle coach. In 2006 en 2013 is hij zelfs benoemd tot sportcoach van het jaar. Daarnaast heeft hij als schaatser ook veel bereikt met als hoogtepunt in 1988 brons op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Calgary. Het jaar erna zette hij als eerste Nederlander een wereldbeker op zijn naam, op de 5.000/10,000 meter. In 1991 moest hij helaas noodgedwongen zijn schaatscarrière stopzetten in verband met een blessure.

Na zijn schaatscarrière werd Gerard trainer van de lokale schaatsclub in Zuid-tirol en volgde hij de opleiding voor Lichamelijke Opvoeding. Nadat hij deze opleiding had afgerond werd hij bondscoach van de Amerikaanse ploeg. In 1998 keerde hij terug naar Nederland en werd hij trainer van de KNBS-kernteam en in 2002 startte hij samen met TVM verzekeringen een nieuwe schaatsploeg op. Met topschaatsers Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen en vanaf 2005 met Sven Kramer, Ireen Wüst en Koen Verweij boekte Gerard veel succes. Met onder andere 7 gouden medailles op verschillende Olympische spelen. Tijdens de Olympische Spelen van 2010 had Gerard nog een gouden medaille verwacht, maar door een verkeerde coachinterventie werd Sven Kramer op de 10.000 meter gediskwalificeerd.

Tijdens de zomer van 2014 hield de TVM-schaatsploeg op te bestaan en stopte Kemkers als schaatscoach waarna hij van 2014 tot 2018 in dienst trede bij voetbalclub FC Groningen. In 2018 startte Gerard het initiatief TalentNED op, TalentNED richt zich op duurzame talentontwikkeling van talentvolle jonge sporters.

Gijs Eijsink

Gijs Eijsink uit Hengelo is freelance journalist en schrijver; jarenlang heeft Gijs als sportjournalist bij o.a. de Twentsche Courant Tubantia gewerkt, tevens was hij hoofdredacteur van Zilver Magazine. Gijs heeft ook diverse sportboeken uitgebracht, o.a. over FC Twente en wielrennen.

Vanuit zijn achtergrond heeft Gijs in de loop der jaren aan menig sportcafé deelgenomen

Stories@Stanislaus is een samenwerking van de Bibliotheek Enschede en Stanislaus Brewskovitch. Samen organiseren ze lezingen en vraaggesprekken met schrijvers door het jaar heen.