In verband met een personeelsfeest is de Bibliotheek Enschede op vrijdag 21 juni om 17.00 uur gesloten. Onze excuses voor het ongemak.

De Nationale Voorleeswedstrijd 2023

Gepubliceerd op: 13 februari 2023 10:27

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. De Bibliotheek Enschede organiseert jaarlijks lokale finales van de Nationale Voorleeswedstrijd. Dit jaar doen maar liefst 35 basisscholen uit Enschede mee. Schoolkampioenen lezen hun favoriete fragment voor. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen.

Finales

Vanwege het grote aantal deelnemende scholen organiseerde de Bibliotheek Enschede in januari en februari 3 lokale finales. De winnaars van deze lokale finales gaan door naar de regionale finale op vrijdag 10 maart in de Bibliotheek Enschede. 
Winaars van de regionale finale mogen door naar de provinciale finale op 6 april in Nijverdal.
Op 24 mei vindt de landelijke finale plaats in Utrecht. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden hier voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’. 

De presentatie van alle lokale finales was in handen van Goochelaar Jan die met hulp uit het publiek enkele hilarische trucs liet zien tijdens het juryberaad. 

Winnaar lokale finale 1

De eerste lokale finale op 24 januari is gewonnen door Milou Hielkema. Milou is leerling van basisschool De Sterrenborgh (groep 7) en las voor uit het boek Flora en de fantastische eekhoorn van Kate Di Camillo. De jury vond dat Milou een fijn leestempo aanhield en de spanning goed over wist te brengen.  

De jury bestond uit Hans Assink (columnist), Marlies Olthuis (manager Educatie) en Annie Makkink (schrijfster). 

Winnaar lokale finale 2

Julia Beekhuizen uit groep 8 van Montessorischool Het Zeggelt (locatie Meeuwenstraat) is door de jury gekozen als winnares van de tweede lokale finale op 7 februari. Julia las heel kalm en rustig een fragment voor uit het boek Sloddervos van Dinand Woesthoff. 

Hans Assink, Regine Hilhorst (theatermaakster) en Arjan Kampman (wethouder) maakten deel uit van de jury. 

Winnaar lokale finale 3

Dinsdag 14 februari was de laatste lokale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Thijs Steenbergen uit groep 8 van basisschool De Noorderkroon is de derde voorleeskampioen van Enschede en mag ook door naar de regionale finale. Thijs las voor uit een deel van de serie Gladiator: Vechten voor vrijheid van auteur Simon Scarrow. Volgens het oordeel van de jury las Thijs relaxed voor en wist hij de spanning goed op te bouwen.

De jury bestond uit Marlies Olthuis, Hans Assink en Jeroen Diepemaat (wethouder).

De Bibliotheek Enschede wenst Milou, Julia en Thijs veel succes bij de regionale finale!