Alifa op het Ontwikkelplein

Nieuw in de Bibliotheek Enschede Centrale: het Ontwikkelplein! Hier zitten organisaties die jou helpen bij allerlei praktische vragen, bijvoorbeeld rondom taal, digitale vaardigheden, (vrijwilligers)werk en het OV. Op 19 juni gaan we officieel open. Iedere week stellen we één van de partners aan je voor!

Wie ben je en wat doe je op het Ontwikkelplein?

Mijn naam is Linda van Veen en ik werk bij Alifa aan de Taalaanpak, onderdeel van het Huis voor Taal & Meedoen. We houden twee keer per week een taalspreekuur dat ik coördineer. Hier lopen inwoners van Enschede binnen die de taal beter willen leren. We informeren ze over de mogelijkheden en kijken wat het beste bij je past.

Hoe help je bezoekers verder?

De eerste vraag die we altijd stellen is: wat wil je leren? Als je bijvoorbeeld niet goed Nederlands kan, dan beginnen we met het Taalcafé/Praathuis. Je leert luisteren naar mensen die de taal spreken en je gaat het zelf oefenen. Dat lezen en schrijven komt later wel.

Welke inwoners kloppen er bij je aan?

Oh, dat is heel verschillend! Qua achtergrond, qua opleidingsniveau en qua leervraag. Sommige mensen zijn net in Nederland komen wonen. Zij willen snel Nederlands leren om hier te kunnen werken. Anderen wonen er al twintig jaar en stappen ineens binnen. Ze willen bijvoorbeeld hun kind helpen op school of ze gaan scheiden en moeten dingen regelen die hun partner altijd deed. We helpen ook mensen van Nederlandse afkomst. Voor hen is het spannend om naar de Bibliotheek te komen en we maken dan meestal een afspraak bij ons op kantoor.

Welke mogelijkheden zijn er om de taal beter te leren?

Mensen die jonger zijn en nog goed kunnen leren, verwijzen we vaak naar een taalcursus van het ROC. Het Taalcafé en het Praathuis zijn opties waar iedereen zo aan kan meedoen. Daar zijn vaak wel een stuk of veertig mensen aanwezig. Of we verwijzen naar initiatieven van Power in de wijken.

We zien terug in de evaluaties dat mensen meer sociaal contact hebben. Een prachtig resultaat!

En dan hebben we nog Taal op Maat:1-op-1 traject of in een kleine groep. Hier krijgen mensen les van een van onze 110 getrainde taalvrijwilligers van Alifa. Ze gaan bezig met de leervraag van de deelnemer. Wil je bijvoorbeeld de taal leren over boodschappen doen, dan hebben we daar lesmateriaal voor op verschillende niveaus. We zien terug in de evaluaties dat mensen meer sociaal contact hebben. Dat is – naast het leren van de taal – een prachtig resultaat. Ook online kan er taalles gevolgd worden. Dat noemen we Twents Cameraadje.

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

Werken met vrijwilligers die hun hart op de goede plek hebben en met deelnemers die intrinsiek gemotiveerd zijn om iets te leren. De gesprekken zijn persoonlijk en verschillend. Door veel vragen te stellen en te letten op lichaamstaal kom je veel te weten. Zo vind ik de juiste match.

Wat verwacht je het Ontwikkelplein?

De partners op het Ontwikkelplein hebben al korte lijntjes met elkaar. En dat zal nog beter worden. Ik heb verder de hoop dat het laagdrempelig is om hier te komen, zodat alle inwoners van Enschede binnen durven lopen met een vraag. En dat organisaties ook doorverwijzen naar het Ontwikkelplein als het startpunt voor veel vragen. Een soort 'Ga door naar START'!

Bekijk de website van Alifa

Terug naar Leren