Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Een avond met live music: met Onno Blom en Nico Arzbach (De Dijk)

Een avond met live music: met Onno Blom en Nico Arzbach (De Dijk)

Met de combinatie Onno Blom en Nico Arzbach brengt de Bibliotheek een uniek programma rondom de schrijver Jan Wolkers. Op 19 oktober 2017, op zijn tiende sterfdag, kwam de langverwachte biografie over Jan Wolkers uit. Onno Blom had daarvoor, met toestemming van Jan Wolkers, inzage in het totale archief van de schrijver. In dezelfde periode bracht Nico Arzbach een CD uit met tien liedjes volledig gewijd aan Jan Wolkers.

Biografie Jan Wolkers

Het litteken van de dood, is de indrukwekkende biografie van Onno Blom over de beeldhouwer-schilder-schrijver, over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland. Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus. Hij maakte voor Teleac een aantal radioprogramma’s en treedt op als interviewer en presentator bij literaire bijeenkomsten in het land. Blom is de officiële biograaf van Jan Wolkers.

CD Jan Wolkers

Gitarist Nico Arzbach toert, net als saxofonist Roland Brunt, met grote regelmaat met De Dijk langs de grote theaters en concertzalen in ons land. Arzbach bracht in 2013, in eigen beheer, zijn eerste soloalbum ‘Zeilen op een vreemde zee’ uit, dat veel media-aandacht trok en lovende kritieken kreeg. In december 2014 verscheen zijn tweede album ‘Nieuw gezicht’. Arzbach speelt op de CD’s vrijwel alle instrumenten zelf; dat hij over vocaal talent beschikt, bewijst hij ook bij de optredens van De Dijk. Optreden doet hij in de periodes dat door De Dijk niet wordt gespeeld. Daarbij wordt hij vergezeld door de saxofonist van De Dijk, Roland Brunt en tekstschrijver Peter Smit. Peter Smit introduceert de liedjes met anekdotes en verhalen. 

In de eerdere programma’s van Nico Arzbach waren ook al liedjes en verhalen aan Jan Wolkers gewijd. De tiende sterfdag van Jan Wolkers, 19 oktober j.l., was aanleiding voor Nico om een nieuwe CD volledig aan Jan Wolkers te besteden. Peter Smit is daarbij een Wolkers kenner bij uitstek, die op amuserende wijze over hem weet te vertellen. In een intieme en bijzondere voorstelling, worden behalve de liedjes van de derde CD van Nico Arzbach, ook composities van het eerste en tweede album én door Arzbach en Brunt geschreven De Dijk-materiaal (tekst Huub van der Lubbe) gespeeld.

Maandagavond 23 september zijn de drie mannen, samen met Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers, te zien in café STOET in de Bibliotheek!  

Kaartverkoop  

Entree € 5,= voor Bieb-leden, € 7,50 voor niet-Bieb-leden. Kaarten zijn te koop bij lunchcafé Stoet. 

ARZBACH poster