Inloggen via de website is tijdelijk niet mogelijk.
Probeer het later nog eens of probeer hier rechtstreeks in te loggen.
De catalogus binnen de website is tijdelijk niet beschikbaar.
Probeer het later nog eens of klik hier om rechtstreeks naar de catalogus te gaan.
×

Waarschuwing

Er is momenteel een storing waardoor het zoeken in en het reserveren/verlengen van collectie tijdelijk niet mogelijk is. Excuses voor het ongemak.

Wat is er te doen in...?

'Uit-verband' van Joep Zander

'Uit-verband' van Joep Zander

De expositie 'Uit-verband' van Joep Zander is te zien tot en met 24 oktober tijdens openingsuren, toegang gratis. 

Pedagoog en kunstenaar Joep Zander is bekend van zijn acties en publicaties rond gemist vaderschap. Ook zijn kunst draait veelal rond dit thema. Het schilderij 'Pappa?' werd besproken in de Eerste Kamer en hij maakte het beeldje Vaderdagtrofee m/v dat jaarlijks wordt uitgereikt. 
De expositie staat in het licht van het onderwerp vaderschapsdiscriminatie en de verloedering van de rechtstaat. 

Vaders worden, volgens Zander, al minstens sinds halverwege de negentiende eeuw gediscrimineerd. Een van de sterkste voorbeelden daarvan was een formulier van de rechtbank Arnhem dat Zander in 1994 ontdekte waarop bleek te zijn voorgedrukt dat moeders de voogdij zouden krijgen (en vaders een omgangsregeling). Volgens Zander is er nog weinig veranderd. De emancipatie van vaderschap heeft het afgelopen decennium flinke stappen vooruit gemaakt, maar de repressie tegen vaders is volgens hem nog dik aanwezig. 

De expositie, van voornamelijk schilderijen, wordt gekenmerkt door krachtige lijnen en kleuren. Opvallend is het doek 'Babylon de los bandidos' dat 6 en een halve meter hoog is.