Makkelijk Lezen Plein
Voor welke leeftijd? 0-4 (peuters en kleuters), 4-12 (basisschool kids)
Leren, lezen en lenen Boeken, Luisterboeken

Moeite met lezen? Het Makkelijk Lezen Plein helpt kinderen op weg

Heeft jouw zoon of dochter geen zin om te lezen? Omdat ze dyslectisch zijn, lezen gewoon erg moeilijk vinden of niet zo van lezen houden? Dat is jammer, want lezen is leuk en heel erg goed voor hun ontwikkeling. De bibliotheek heeft speciaal voor kinderen die lezen moeilijk vinden een plek ingericht: het Makkelijk Lezen Plein.

Voor wie is het Makkelijk Lezen Plein? 

Het Makkelijk Lezen Plein is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen met dyslexie zijn de bekendste doelgroep van het MLP. Maar er zijn genoeg andere redenen waarom een kind minder zin heeft om een boek te pakken. Bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met leren, slechthorenden of kinderen met een taalontwikkelingsstoornis of een taalachterstand. Voor kinderen die minder dan gemiddeld scoren op leestoetsen is het MLP ook heel geschikt. Het Makkelijk Lezen Plein is ook voor ouders die graag iets willen doen om het leesplezier van hun kinderen te vergroten. 

Wat voor boeken kun je er vinden?

Alles wat een kind stimuleert om te lezen is te vinden op het MLP. Dat zijn echt niet alleen boeken maar ook tijdschriften, strips, dvd’s (veel boekverfilmingen), luisterboeken en daisy-roms. Leest een kind liever over een hobby of interesse in plaats van een verhaal te lezen: er is keuze genoeg.

Wat is er zo speciaal aan de MLP-boekencollectie? 

Ten eerste staan de boeken allemaal ‘frontaal geplaatst’, en niet in een rijtje in de kast. Dat betekent dat kinderen direct de voorkant van het boek zien. Bovendien hebben deze boeken allemaal een aantrekkelijke voorkant. Kinderen met dyslexie denken vooral in beeld en voelen zich sneller aangesproken door een mooi boek. De tekst staat veel ruimer op de pagina, er is veel witruimte tussen de regels. Soms heeft een boek een aangepast lettertype en natuurlijk zijn er heel veel illustraties. Alles is er op gericht om lezen aantrekkelijk en makkelijk te maken voor het kind! Het Makkelijk Lezen Plein geeft gewoon meer plezier in lezen!

Waar vind ik het Makkelijk Lezen Plein? 

In de Bibliotheek Enschede Centrale vind je het MLP op de jeugdafdeling op de eerste verdiepig.  
De Bibliotheken Zuid, Stadsveld, Glanerbrug, Twekkelerveld en Prismare hebben een klein Makkelijk Lezen Plein.

Meer informatie

Voor meer informatie over kinderen met leesproblemen en het Makkelijk Lezen Plein, kijk op www.makkelijklezenplein.nl/ouders. Hier zijn veel tips te vinden om je kind weer enthousiast aan het lezen te krijgen.
Neem ook eens een kijkje op de website Superboek, speciaal voor kinderen met een leesbeperking.


Ook interessant: