Winnaars regionale finale Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 14 maart 2023 14:37

Julia Beekhuizen en Maerle Verstijnen winnen regionale finale Nationale Voorleeswedstrijd! Julia Beekhuizen van basisschool Het Zeggelt (loc. Meeuwenstraat) in Enschede en Maerle Verstijnen van basisschool Hart van Slangenbeek in Hengelo hebben vrijdagavond 10 maart de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de Bibliotheek Enschede.

De acht kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Irene van ZieZus eigenZinnig Theater naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. De jury bestond deze avond uit Helene Huizenga (Zuleika Verhalenverteller), Karine Roldaan (Theatermakerij Enschede) en Arthur Adam ten Cate (Stadsdichter van Enschede). Er werd gelet op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend juryberaad, werd het verlossende woord door de juryvoorzitter uitgesproken.  

Volgens het oordeel van de jury las Julia haar fragment uit het boek Sloddervos van Dinand Woesthoff voor met goede articulatie en stemgebruik.  
Maerle las voor uit het boek Sara Paletti van Manon Sikkel en gebruikte daarbij, volgens de jury, een mooie afwisseling in tempo.   
Julia en Maerle zullen onze regio vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale die op donderdag 6 april gehouden zal worden in het ZINiN-Theater in Nijverdal. De winnaar van de provinciale finale mag door naar de landelijke finale op 24 mei in Utrecht.  

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.  

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.