Vrijwillige coördinatoren VoorleesExpress gezocht

Gepubliceerd op: 26 oktober 2022 14:43

De Bibliotheek Enschede zoekt nieuwe vrijwillige coördinatoren VoorleesExpress De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel in taalarme gezinnen. Vrijwillige voorlezers gaan 20 weken lang op bezoek bij een gezin thuis om voor te lezen aan de kinderen. Met de ouders/verzorgers wordt gekeken hoe zij ook zelf de taalontwikkeling van de kinderen kunnen blijven stimuleren, ook nadat het voorleestraject is afgerond. Daarbij staat het voorleesplezier centraal; samen lezen is leuk en gezellig! Om dit proces in goede banen te leiden zijn coördinatoren nodig die voornamelijk als tussenpersoon fungeren en zaken afstemmen tussen alle betrokken partijen.

Als coördinator ondersteun je 5 á 6 voorlezers en gezinnen bij het voorleestraject. Je bezoekt de gezinnen drie maal (de eerste keer, halverwege en de laatste
keer) en zorgt voor een goede afstemming tussen gezin en voorlezer. De coördinator is goed op de hoogte van wat er bij de gezinnen thuis speelt en houdt de verwachtingen en doelstellingen in het oog. Daarnaast zorgt de coördinator voor momenten waarop voorlezers met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen.

De coördinator wordt getraind en begeleid door de projectleiding VoorleesExpress. Je hebt regelmatig gesprekken met de vrijwillige voorlezers in jouw team en bent goed bereikbaar voor hen. Je signaleert hoe hun trajecten verlopen en onderneemt actie waar nodig en denkt mee over het voorleestraject. Je houdt je op de hoogte van de voortgang van de gezinnen en je team via het online systeem voor vrijwilligers van de VoorleesExpress.
Je bent in het bezit van een apparaat (computer, laptop, tablet of smartphone) waarmee je de coördinatie vanuit huis digitaal kan oppakken. Je bent bereid tot het volgen van scholing om je kennis, vaardigheden en competenties verder te vergroten.

Interesse?

Geïnteresseerd om vrijwillig coördinator te worden bij de VoorleesExpress in Enschede? Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl of neem contact op met Marlies Bruining via m.bruining@bibliotheekenschede.nl of telefoonnummer 06-43192244.