Tattookoning Henk Schiffmacher in Stories@Stanislaus (UITVERKOCHT)

Gepubliceerd op: 23 augustus 2022 09:05

Samen met brewpub Stanislaus Brewskovitch organiseren wij tweemaandelijks een gastspreker bij Stanislaus Brewskovitch in de pub. Op woensdag 14 september komt Nederlands bekendste tattoo-artiest en kunstenaar Henk Schiffmacher (‘Hanky Panky’) naar Stanislaus Brewskovitch voor een bijzondere lezing. Tijdens deze lezing neemt de Amsterdammer zijn publiek mee op een bizarre, hilarische reis door zijn leven.

Inloop vanaf 19.30. Het programma duurt van 20.00 tot ca. 22.00 uur. 

Henk Schiffmacher laat zich moeilijk in één categorie onderbrengen en staat voor: tatoeërder, schilder, schrijver, verzamelaar en wereldreiziger. Na zijn periode van reizen ontstaat een indrukwekkende verzameling objecten die verband houden met de geschiedenis van tatoeëren. Ook de talloze beeltenissen op zijn eigen huid vertellen de reis op zoek naar de oorsprong van deze eeuwenoude huidkunst. Terug in Amsterdam opent Henk Schiffmacher zijn tattooshop en probeert het imago van tatoeage te veranderen.  Inmiddels lieten sterren uit binnen- en buitenland, zoals onder andere: de Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, Kurt Cobain, Willy de Ville en Herman Brood zich al door Henk tatoeëren.   

Ook heeft de tatoeëerder meerdere boeken op zijn naam staan. Zo kwam in april 2022 een hernieuwde uitgave van zijn boek De grote Borneo-expeditie uit. Dertig jaar geleden trok de tattoo-artiest samen met Red Hot Chili Peppers-rockster Anthony Kiedis door de bossen van Borneo. In de voetsporen van de Nederlandse etnoloog Nieuwenhuis die de reis in 1883 maakte gingen ze op zoek naar de oorsprong van de tatoeage. Eenmaal op Borneo blijkt de expeditie levensgevaarlijk en wordt het zowel voor Schiffmacher als voor Kiedis een bijna noodlottige tocht; “Een reis door de hel.” 

Stories@Stanislaus is een samenwerking van de Bibliotheek Enschede en Stanislaus Brewskovitch; Samen organiseren ze lezingen en vraaggesprekken met schrijvers door het jaar heen.