Blog van Jan

Gepubliceerd op: 2 november 2021 11:00

In deze blog praat directeur Jan Hoogenberg over actuele onderwerpen in de Bibliotheek Enschede. Deze keer gaat hij in op de maand van ‘Nederland Leest’ en het literaire geschenk De Wandelaar van Adriaan van Dis.

Duizenden gesprekken

Inmiddels gewoontegetrouw, is november de maand van Nederland Leest. De maand waarin je je laat uitdagen om met elkaar in gesprek te gaan over een boek. De Bibliotheek maakt dat mogelijk door elk jaar aan haar leden gratis een boek aan te bieden. Ook in onze filialen kun je als lid van de Bibliotheek het boek De Wandelaar van Adriaan van Dis komen ophalen. Het boek (oorspronkelijk uit 2007) gaat over een man die, in Parijs, bij een brand in een pand met illegalen en zwervers, een hond in zijn schoot geworpen krijgt. De hond opent voor de man een andere wereld: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het goede wat de man wil doen blijkt weinig effectief in een stad vol onrust en rassenhaat.

Hoe ga jij daar mee om: stel je voor dat je ook in zo’n situatie terecht komt. Hoe reageer je dan? Of dichter bij huis: misschien is die brand er overdrachtelijk wel. Misschien staat de samenleving wel in brand en staan we met z’n allen voor een groot dilemma: hoe om te gaan met vluchtelingen, met mensen zonder een dak boven hun hoofd. Laten we die aan hun lot over, omdat niet bij iedereen evenveel begrip voor de situatie van deze vluchtelingen bestaat? Of willen we er gewoon niet over nadenken, omdat “het onze zaak” niet is? En laten we het dan maar een ander oplossen of laten we het aan het toeval over? Allemaal vragen die naar boven kunnen komen als je De Wandelaar leest. Een mooi moment om daar eens goed over na te denken en met elkaar over in gesprek te gaan. Duizenden meningen en hopelijk ook duizenden gesprekken.

Duizenden gesprekken die ons kunnen verbinden en die we ook heel het jaar door kunnen voeren. De Bibliotheek biedt daar de gelegenheid toe. Door het bieden van een ruime collectie, maar ook door het bieden van ruimte en een podium. Zo kunnen we het hele jaar door met elkaar in gesprek gaan. Bijvoorbeeld op onze themabijeenkomsten, discussieavonden of lezingen. Ook zijn er meerdere leesclubs in Enschede te vinden waar je het hele jaar door, vaak in een groep van 6 tot 8 personen, hetzelfde boek leest en daar met elkaar over praat. De komende tijd willen we deze leesclubs voor onze leden in beeld brengen. Op onze website kun je daar binnenkort meer over vinden.

Voor de maand november nodig ik je uit naar de Bibliotheek te komen en daar gratis het boek van Adriaan van Dis te komen halen. Maandag 1 november was Adriaan van Dis te gast bij Khalid & Sophie en vertelde daar over zijn boek en het belang van de bibliotheek (kijk het hier terug).

Veel leesplezier gewenst!

Jan Hoogenberg