Klik 'm aan

Gepubliceerd op: 8 maart 2022 12:14

Afgelopen februari ben je misschien een cameraploeg tegengekomen bij ons in de Bibliotheek Enschede. Speciaal voor de opnames van Klik 'm aan werd er een interview opgenomen. Collega Marije ging de hele dag mee op pad met de cameraploeg, en daar heeft ze deze blog over geschreven. Ook de opnames zijn gelukt, bekijk donderdag 10 maart de uitzending op RTV Oost om 17:30 uur.

Begin november krijgen we een bericht of we mee willen werken aan een programma van RTV Oost. Dat willen wij wel …. we zijn gelijk enthousiast en denken aan Swoesj, een tabletcursus die in Enschede wordt gegeven. Sinds kort ben ik daar projectleider van en val dus gelijk met de neus in de boter. Op 19 januari is het zover: de opnamedag, in deze blog geef ik jullie een kijkje achter de schermen. 

Binnen de provincie willen ze het belang van voldoende basisvaardig zijn nog eens op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen. In het tv-programma ‘Klik 'm aan’ wordt het aanbod van bibliotheken op het gebied van digitale vaardigheden op een toegankelijke en herkenbare manier onder de aandacht gebracht. Er komt een aflevering van 25 minuten over Swoesj.  

Swoesj….

Swoesj is het geluid dat een email maakt als je hem verstuurt. Of als je over het beeldscherm van een tablet veegt. Het project ‘Swoesj’ is een mooi project om laaggeletterden in Enschede te stimuleren om, met behulp van een tablet, te leren om beter mee te doen aan de samenleving. In 20 weken leren deelnemers om digitaal zelfredzamer te worden middels een tablet en werken ze aan andere basisvaardigheden zoals taal. Ze hebben zelf invloed op de inhoud van hun traject. Na succesvolle afronding wordt de tablet geschonken aan de deelnemer.   

Binnen ‘no time’ heb ik een aantal deelnemers die wel voor de camera willen laten zien hoe Swoesj werkt en een gesprek aan willen gaan met de presentator Daniel Godinho Veigo. Er worden in de weken voorafgaand aan de opnames heel wat telefoontjes gepleegd en appjes verstuurd naar deelnemers, vrijwilligers en richting de producent. En wat een geluk als blijkt dat de coronaregels net op tijd versoepelen en het onderwijs in de week van de opnames precies weer door mag gaan.  

En dan is het 19 januari en wordt het ineens wel heel spannend. Op de dag zelf moet iedereen die eraan meewerkt een corona zelftest doen. Ik heb nog nooit zo ongeduldig staan wachten op het verschijnen van dat (hopelijk) ene rode streepje. Gelukkig blijkt al snel: de test is negatief. Ik hoop dat alle anderen die hieraan meewerken ook goede uitslagen hebben. En dat is het geval, dus het kan definitief doorgaan. 

We beginnen om 9 uur bij de DCW, de sociale werkplaats in Enschede. Daar worden op dit moment twee Swoesj leertrajecten op de werklocatie aangeboden. Ik zorg dat ik er om 8.30 uur ben. Tegen 9 uur druppelen de deelnemers 1 voor 1 binnen. Bij 4 deelnemers zijn we compleet. Nouja, helemaal compleet niet, want er zijn twee deelnemers hun tablet vergeten. En een tabletcursus op televisie laten zien zonder tablet, dat is geen optie. Snel ritsel ik mijn collega Marcel Bok van de Bibliotheek om twee tablets te komen brengen. Binnen een half uur is het probleem opgelost en kunnen de opnames van start. Bijna van start, want er zitten natuurlijk codes op die tablets en die weten we zo niet, dus moet er eerst contact worden opgenomen met de ICT-afdeling van de bibliotheek. Uiteindelijk komen we erin en kan de les door vrijwilliger Bertil van start. In een uur staat alles erop.  

Even later vertrekken we richting de Bibliotheek, daar komen de enthousiaste Bea en haar partner Alex al aan. Zij hebben de Swoesj-lessen er op zitten en verdienen vandaag het certificaat van deelname én de tablet natuurlijk. De lessen verliepen door de coronamaatregelen niet altijd even soepel. Met een mondkapje en op afstand zitten van de vrijwilliger is niet makkelijk als je met de tablet werkt (én soms vastloopt). Tijdens de cursus wordt er ook gewerkt aan persoonlijke doelen en er ontstaan soms zulke mooiedingen. Alex heeft zelfs via Facebook voor het eerst sinds lange tijd weer contact gehad met een familielid. Daar doen we het voor! De certificaten en tablets worden persoonlijk overhandigd door Jetze Dam.  

In de middag gaan we naar oud deelnemer Hetty, zij heeft de cursus met succes afgerond. We spreken af in haar eigen huis. Als een heuse professional staat ze de charmante presentator Daniel te woord. Wat doet ze dat goed en wat is ze trots op dit prachtige mediaoptreden. Tegen 16 uur zijn we klaar en is het tijd om naar huis te gaan. Nu maar afwachten hoe ze al die beelden combineren tot een mooi geheel over Swoesj, we zijn benieuwd! De datum waarop iedereen deze aflevering van Swoesj kan bewonderen is op 10 maart om 17.30 uur.