Nieuws uit de Bibliotheek

Verhalenwedstrijd Vrede verbindt over grenzen

Vrouwen voor Vrede Enschede wil in de Vredesweek mensen die vriendschap hebben met de pen de gelegenheid geven mee te doen aan een verhalenwedstrijd. Dit jaar is er een schrijfwedstrijd in de jaarlijkse Vredesweek. Het thema voor 2019 is: 'Vrede verbindt over grenzen.’ Dit is ook het thema van de Vredesweek. De tien mooiste verhalen die zijn ingezonden worden voorgelezen en gebundeld. Voor de drie mooiste verhalen is er een aardige prijs en de winnaar mag het verhaal voorlezen tijdens een evenement in de Vredesweek.    

Overal ter wereld moet vrede zijn

Bij de grens kom in je in contact met een andere omgeving buiten je comfort zone. Dat is spannend: het is onbekend, en is het wel veilig? Het thema ‘Vrede verbindt over Grenzen’ nodigt je uit om grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Om op te komen voor wat voor jou waardevol is, nieuwe wegen te vinden voor de toekomst.
Vrede raakt iedereen en maakt geen onderscheid naar leeftijd, generaties, jong of oud, iedereen kan en moet zich inzetten voor vrede. Ieder op zijn of haar eigen manier, en óók gezamenlijk!
Vrede maakt ook geen onderscheid naar plaats. In het klein, in de directe omgeving is het belangrijk om vrede te scheppen en te bewaren, maar ook over grenzen en ver weg.

Het gaat dus niet alleen om bijvoorbeeld 75 jaar bevrijding, maar ook om vrede in jezelf, binnen je gezin, vrede om te zijn wie je wilt zijn. En daarnaast bruggetjes bouwen met een ander, respect ook voor de vrede van de ander, want dan maak je verbinding. De basis voor het thema: 'Vrede verbindt over grenzen.'

In Syrië is een gezegde: "De pijn stuurt de pen." 
In Nederland zeggen we: "Daarover vertellen geeft vrede aan de verteller en vreugde aan de luisteraar."
Door deze actie willen wij in deze kleurrijke stad Enschede de schrijfervaringen met elkaar delen en naar de verhalen van elkaar luisteren. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Schrijf een pakkend verhaal in het Nederlands, van maximaal 700 woorden, (veel) korter is toegestaan. Ook verhalen van buiten Enschede zijn welkom!

Stuur je verhaal voor de sluitingsdatum, 8 september 2019, onder vermelding van: VERHALENWEDSTRIJD, naar

De uitslag en prijsuitreiking is op woensdag 25 september 2019 van 19.30-21.00 uur in de Centrale Bibliotheek Enschede.  

Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen.

De wedstrijd is een samenwerking tussen:
Centrale Bibliotheek Enschede
Vrouwen voor Vrede Enschede
Enschede voor Vrede

enschede voor vrede en bibliotheek logo goed