Nieuws uit de Bibliotheek

De Nederlandse Kinderjury 2019

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar? Dan zit jij in de Nederlandse Kinderjury! Duizenden kinderen in het hele land gaan op zoek naar hun favoriete boek en stemmen op de mooiste boeken uit 2018 (heruitgave en speciale edities van eerder uitgegeven verhalen zijn uitgesloten). Het boek met de meeste stemmen wint de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury. De Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury wordt toegekend in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 en 10 t/m 12.

De leesweken zijn begonnen 

Als je één snoepje uit een snoepwinkel eet, weet je dan of dat het lekkerste snoepje uit de hele winkel is? Nee, dan moet je er nog veel meer proeven! Zo werkt het ook met het kiezen van het mooiste, beste, lekkerste, grappigste, spannendste boek. Lees dus tijdens de leesweken, van 6 maart tot en met 19 mei, zoveel mogelijk boeken, vraag leestips aan je vrienden en raad hen ook boeken aan! 

De Leeslijst is een boekenlijst om je een handvat te bieden bij het ontdekken van nieuwe boeken en het bepalen van je favoriete boek. Je leest hier de eerste hoofdstukken van 50 titels. Er zijn twee lijsten samengesteld: 25 boeken voor 6-9 jaar en 25 boeken voor 10-12 jaar. Zit er een leuk boek tussen? Zoek hem op in onze collectie en reserveer hem snel! Je kan ook op een titel stemmen die niet op de Leeslijst staat, als het boek maar wel voor het eerst is verschenen in 2018. 

De Senaat 

De Senaat is de vakjury van De Nederlandse Kinderjury en bestaat uit twaalf kinderen, één uit elke provincie. De Senaat werft stemmen, vlogt of blogt en leest alle boeken van Nederlandse auteurs uit de Leeslijst van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat kiest tijdens een geheime vergadering als vakjury in beide leeftijdscategorieën. Dit boek wint de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury. Deze prijs wordt ook in de leeftijdscategorie 6 /m 9 en 10 t/m 12 toegekend.

De stemweek... laat je stem horen! 

In de stemweek, van 20 tot en met 26 mei 2019, laat je ons online via kinderjury.nl weten welke drie boeken jouw favorieten zijn. (Papieren stemformulieren zijn in de Bibliotheek Enschede niet verkrijgbaar). 

En de winnaars zijn...

Van 26 mei tot en met 26 juni 2019 worden de stemmen geteld. De winnaars worden op 26 juni 2019 bekendgemaakt op tv, radio en in de krant.