Boekenweek 2019

Op zaterdag 23 maart gaat de Boekenweek van start, met als thema De moeder de vrouw. We vieren het boek, het lezen en brengen een ode aan het moederschap. Over de rol van de moeder en van de vrouw zijn vele verhalen te vertellen. De Boekenweek duurt tot en met zondag 31 maart.

Thema: De moeder de vrouw

Iedereen heeft een moeder: hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Daarom staan tijdens de Boekenweek 2019 boeken over moederschap centraal. Boeken geschreven door moeders, dochters en zonen. De Bibliotheek laat zien hoe veelvuldig de moederfiguur aanwezig is in de literatuur, en hoe veelzijdig de meningen zijn over moederschap en vrouwelijkheid.

Al direct bij de bekendmaking werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. Moeder en vrouw zijn twee identiteiten. In hoeverre zijn zij met elkaar verbonden? Dit is slechts een van de vele vragen die het thema oproept. Wij willen graag dat deze discussie gevoerd wordt, ook in de Boekenweek en naar aanleiding van boeken die het thema vanuit verschillende perspectieven belichten. De literatuur heeft immers zoveel markante moeders voortgebracht, van Medea tot oermoeder.

Het thema van de Boekenweek 2019 is ontleend aan het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff ‘De moeder de vrouw’. Tevens is het Boekenweekthema een verwijzing naar de bundel De moeder de vrouw, met daarin drie romans (Ontaarde moeders en Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor) over moederschap van de onlangs overleden Renate Dorrestein.

Cadeautjes van de Bibliotheek: speciaal Boekenweekgedicht en Boekenweekmagazine

Dit jaar is er voor het eerst een speciaal Boekenweekgedicht. Het gedicht is geschreven door een hedendaagse vrouwelijke dichter en maakt deel uit van een serie gedichten rond het thema De moeder de vrouw, die verschijnt in Trouw. Tijdens de Boekenweek zal het gedicht als gratis ansichtkaart verkrijgbaar zijn in de Bibliotheek (zolang de voorraad strekt).

Ook dit jaar weer verandert het AD Magazine speciaal voor de Boekenweek in een uitgebreide boekenbijlage. Dit Boekenweekmagazine staat vol interviews met schrijvers, inspirerende reportages, verdiepende artikelen en heel veel boekentips bij het thema De moeder de vrouw. Vanaf 23 maart kunt u het Boekenweekmagazine gratis komen ophalen in uw Bibliotheek (zolang de voorraad strekt).

Boekenweekessay: Murat Isik, Mijn moeders strijd

Het Boekenweekessay, dit jaar geschreven door Murat Isik, is vanaf de Boekenweek te leen in de Bibliotheek. Murat Isik, die met Wees Onzichtbaarde Libris Literatuur Prijs 2018 won, vertelt in het essay het verhaal van zijn moeder Aynur. Zij werd geboren in een dorp Oost-Turkije en kwam terecht in de Bijlmer, waar ze een jarenlange emancipatiestrijd voerde. Mijn moeders strijd is een ontroerend portret van Isiks inspirator en grote voorbeeld.

Activiteiten Boekenweek Bibliotheek Enschede

Vrijdag 15 maart tot en met 29 maart: Expositie Heldinnen van Stichting Interculturele Vrouwen Enschede.

Woensdag 27 maart: Inspirerende ontmoeting van SIVE met Nursel Akdeniz, uitgeroepen tot Comenius docent 2017.

Zaterdag 30 maart: Lezing door overgangsconsulenten & gewichtsconsulente Desirée van Cleef De overgang; een no-nonsense benadering

Kijk van 25 maart tot en met 29 maart, tijdens de Boekenweek, naar de serie De bibliotheek van programmamaker Frans Bromet op NPO 2 voor een kijkje achter de schermen.

Activiteiten Boekenweek Concordia en Wilminktheater

Maandag 25 maartZandloper - Een voorstelling vol weemoed en schoonheid, met een knipoog naar de vergankelijkheid.

Woensdag 27 maart: Te Lijf - Theatercollege Isa Hoes & Medina Schuurman. Isa en Medina halen het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer.