Direct naar de inhoud

Nieuws uit de Bibliotheek

Pilot met boeken naar Caribisch Nederland

Pilot met boeken naar Caribisch Nederland

De Koninklijke Bibliotheek is samen met Biblionef en een aantal bibliotheken een pilot gestart om ervoor te zorgen dat er vanuit Nederland boeken worden gestuurd naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. De aanschaf van boeken op deze eilanden is erg duur, terwijl bibliotheken in Nederland vaak (nog redelijk) goede boeken afschrijven. Intussen zijn de eerste ladingen verzonden. Ook de Bibliotheek Enschede doet mee! 

Sinds juni 2020 kunnen alle inwoners van de eilanden in Caribisch Nederland ook gebruik maken van de online Bibliotheek. Dit is na de uitbraak van corona met spoed opgepakt. 

Uitbreiding van de samenwerking

De samenwerking werd in die tijd verder uitgebreid. Wat duidelijk werd is dat het aanschaffen van fysieke boeken op de eilanden duur is. Er zijn nauwelijks boekhandels en de kosten van verschepen zijn hoog bij kleine hoeveelheden. Tegelijkertijd hebben de inwoners wel behoefte aan een goede meertalige collectie.

In Nederland halen openbare bibliotheken regelmatig boeken uit de collectie omdat deze na vijf jaar afgeschreven worden. Sommige van die exemplaren zijn nog in prima staat en dus geschikt voor hergebruik. Wat er met die afgeschreven exemplaren gebeurt verschilt per bibliotheek: ze worden verkocht, weggegeven of vernietigd. Deze exemplaren worden dus verstuurd naar onze collega's in Caribisch Nederland. 

Eerste zending

Na een aantal gesprekken met Biblionef, de bibliotheken op de eilanden en de bibliotheken in Nederland ging de pilot van start. In oktober 2020 stuurde ook de Bibliotheek Enschede de eerste zending boeken.

Positieve reacties

De reacties van de bibliotheken op de eilanden zijn zeer positief. Zo kregen we uit Saba te horen: “We appreciate this wonderful gesture from our fellow libraries and librarians in the Netherlands” en vanuit St. Eustatius:  “In het kort kunnen wij zeggen dat we heel blij en tevreden zijn met onze mooie donaties vanuit Nederland.”

Vooralsnog is de pilot dus positief ontvangen en zijn we van plan om regelmatig pallets met boeken naar de eilanden te sturen.