Blog van Jan

De functie van goed kunnen lezen lijkt belangrijker dan ooit te voren. Landelijk wordt de aanzet gegeven voor een leesoffensief onder jongeren. In de media verschijnen berichten dat er sprake is van een ware ontlezing onder jongeren, met name onder jongens, en dan nog preciezer: onder leerlingen (jongens) die het VMBO volgen.

Als Bibliotheek weten wij als geen ander dat goed kunnen lezen van groot belang is, voor alle leeftijdsgroepen; voor alle lagen van de bevolking, ongeacht het opleidingsniveau. In het voorjaar hebben we al besloten mee te doen aan een (op kleine schaal) landelijk leesoffensief voor jongeren. Lezen verrijkt, vergroot je kennis van de taal en ontspant: het brengt je naar andere werelden. Werelden waar we op dit moment misschien alleen maar van kunnen dromen, maar die je ook afleiden van de dagelijkse werkelijkheid.

Nu de maatregelen ter bestrijding van Covid-19 weer zijn aangescherpt, zijn we ons er nog meer van bewust dat het belang van het kunnen blijven aanbieden van lezen nog groter is. Voor alle doelgroepen: de Bibliotheek is nog steeds van iedereen!

Ondanks de maatregelen van de Rijksoverheid lukt het ons de Bibliotheek in Enschede draaiende te houden. Dat vraagt van alle kanten begrip en aanpassingen. Van onze medewerkers, maar ook van onze klanten. Het advies aan de klant voor het dragen van een mondkapje en de instructie daarvoor aan de medewerker, geldt inmiddels anderhalve week. Alle andere aanwijzingen zijn begin juni al ingevoerd: looproutes, niet langer verblijven in de Bibliotheek dan noodzakelijk is, afstand houden, desinfecteren enzovoort. Als we ons daar allemaal aanhouden, dan lukt het ons om door te gaan met wat zo belangrijk is: het blijven bieden van ontspanning en informatie met alle media die wij voor u ter beschikking hebben.

De Bibliotheek wordt aangeduid als “doorstroomlocatie”; daarvoor geldt dat wij bezoekers mogen toelaten, mits er geen sprake is van langdurig verblijf. Dat betekent dat de publieke ruimtes waar de collectie staat door u gebruikt mag worden voor het lenen en inleveren van media (boeken, dvd’s enz.). Daarvoor vragen wij van u wel dat u een mondkapje draagt, uw handen desinfecteert en bij binnenkomst een winkelmandje meeneemt, zodat wij weten hoeveel bezoekers binnen zijn.

Daarnaast blijft een aantal afgezonderde ruimtes bij ons nog beschikbaar voor langer verblijf, zoals voor studie en taalbijeenkomsten. Dat kan alleen als gebruikers daarvan zich vooraf registeren en aangeven hoelang zij denken te verblijven. Ook daar gelden de regels zoals mondkapje, afstand houden enzovoort.

Als klant zult u merken dat onze medewerkers minder beschikbaar zijn voor het beantwoorden van uw vragen. Op onze website vermelden we onze actuele openingstijden. Met ingang van 15 oktober worden die gewijzigd voor de Centrale Bibliotheek in 9.30 uur tot 19.00 uur. Tussen 9.30 en 11.00 uur en 16.00 en 19.00 uur zal sprake zijn van “onbemande openingstijden”: momenten dus dat onze medewerkers niet direct voor u beschikbaar zijn. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn de medewerkers beschikbaar om uw vragen te beantwoorden. Voor de overige locaties geldt dat, zolang er voldoende personeel beschikbaar is, de openingstijden gelden zoals die op de website vermeld zijn.

We moeten het samen doen, zodat we kunnen blijven lezen, weg kunnen blijven dromen in een andere wereld, maar ook samen weer kunnen toewerken naar die andere, mooiere, wereld, waarin we weer in vrijheid kunnen genieten. Niet alleen van al het moois dat de Bibliotheek heeft te bieden, maar ook van het theater, de horeca, sport enzovoort.

Met vriendelijke groet,

Jan Hoogenberg, Directeur / Bestuurder de Bibliotheek Enschede