De Bibliotheek online is wél gewoon open!

De bibliotheken zijn gesloten, maar dat betekent niet dat je niet bij ons terecht kunt voor boeken, websites óver (jeugd)boeken en andere leuke, handige tips! We zetten hier alle mogelijkheden voor je op een rijtje. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld!

Voor alle leeftijden

ThuisBieb

In de ThuisBieb-app (voor iOS en Android) zijn 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek. Met de ThuisBieb willen de bibliotheken iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken én een mooie leeservaring bieden in deze onzekere tijd. De ThuisBieb is in ieder geval open tot en met 10 mei 2020.

E-books

Leden kunnen digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.

Ben je je wachtwoord vergeten? Bekijk dan de instructiefilmpjes

Luisterboeken

Luisterboeken (voor alle leeftijden) zijn beschikbaar in de LuisterBieb-app, waar we tijdelijk een extra reeks mooie gratis (!) luisterboeken aan hebben toegevoegd. Iedereen, lid of geen lid, kan hier gebruik van maken. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes.

Ben je wachtwoord vergeten? Bekijk dan de instructiefilmpjes

Handige digitale bronnen over boeken en meer...

DigLin+: Omdat er in de Bibliotheek nu niet geoefend kan worden met de Nederlandse taal, stelt Uitgeverij Boom 3 weken lang gratis het alfabetiseringsprogramma DigLin+ beschikbaar. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen zelfstandig aan de slag om taalvaardigheden als luisteren, lezen, schrijven en grammatica te leren.

Onze diensten Delpher en DBNL, waar ook veel (kinder)boeken te vinden zijn, blijven ook beschikbaar.

Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er tal van interessante digitale bronnen via de bibliotheek beschikbaar en volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB.

Digi-Taalhuis: Thuis tijdens de coronacrisis? Hier vind je interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken.

Speciaal voor de jeugd

Voor de allerjongsten

Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes
De Voorleeshoek is drie weken gratis voor alle kinderen in Nederland. Een leuke & educatieve manier om de kinderen thuis te vermaken.

Bereslimme Boeken zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken (tijdelijk gratis i.v.m. Corona-virus).

Wepboek: Geanimeerde prentenboeken.

Fundels: Prentenboeken en avi-boeken (tijdelijk gratis i.v.m.Corona-virus).

Digiboeks: Digitale kinderboeken (tijdelijk gratis i.v.m. Corona-virus).

Kijk en lees mee met nijntje app voor Android en IOS

De Digitale Voorleestas: Een virtuele tas met wekelijks twee nieuwe voorleesboeken met doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.

Voor kinderen op de basisschool

Het lettercircus : Klik op een letter, oefen spelletjes, voorlezen (tijdelijk gratis i.v.m. Corona-virus).

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen via yoleo.nl (luisteren met ondertitels)

Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden.

Langaroo is hét taalplatform om samen met je kind te spelen met taal. Door samen aan de slag te gaan leer je elkaar beter kennen, ontdek je Lingoland en worden jullie ook nog beter in één of meerdere talen.

Met Junior Einstein kun je schoolvakken oefenen. Thuis beschikbaar na inlog met je bibliotheekpas.

Leesbingo: Zoek of maak zelf een leuke leesbingo

Playlist met kinderboeken in podcastvorm.

Jacques Vriens leest op zijn kanaal voor uit Meester Jaap.

De waanzinnige podcast: Een podcast voor en door kinderen over kinderboeken.

Scratch: Programmeer of animeer je eigen game! Kijk hier voor uitleg!

Bieblab: Elke dag een nieuw filmpje met een leuke activiteit om thuis te doen. (4-12 jaar)

Huisarrest: Kinderboekenschrijvers maken een voorleesserie over kinderen in quarantaine. Maandag 30 maart verschijnt de eerste aflevering van Huisarrest, een tiendelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De afleveringen zijn terug te kijken.

Op jeugdbibliotheek.nl staan nog meer leuke tips voor kinderen: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Code-It@Home: een online leerlijn - voor kinderen uit groep 5 t/m 8 - waarbij wordt ingegaan op code, programmeren en creativiteit binnen het programmeren.

Mediawijsheid

Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten.

Webdetective: Weet jij welke informatie op het web betrouwbaar is en welke niet? Begin met speuren en kom er achter hoe je informatie controleert op betrouwbaarheid en hoe je slim gebruik maakt van een zoekmachine