De VoorleesExpress is op zoek naar vrijwilligers

De VoorleesExpress bezoekt gezinnen met (jonge) kinderen om daar het voorlezen te introduceren en te stimuleren. Hiervoor zijn vrijwilligers nodig, zowel voorlezers als coördinatoren.

Kinderen leren veel nieuwe woorden wanneer zij voorgelezen worden en dit geeft hen een goede basis voor als ze naar school gaan. Zo kent een 4-jarig kind dat regelmatig wordt voorgelezen ruim 3500 woorden, en een kind dat niet of nauwelijks wordt voorgelezen, amper de helft.

De VoorleesExpress is een activiteit van de Bibliotheek waarbij vrijwilligers ongeveer 20 weken, wekelijks een uur, op bezoek gaan bij gezinnen, om zowel kinderen als ouders te laten ervaren hoe belangrijk én leuk voorlezen is. De voorlezers gaan ook met het gezin samen naar de Bibliotheek, hier krijgt het kind een biebpasje, het gezin een rondleiding en hulp bij het uitzoeken van boeken. Het is de bedoeling dat ouders na 20 weken het voorlezen zelf voortzetten, zodat voorlezen een ritueel wordt in het gezin.

Interesse om als voorlezer of coördinator aan de slag te gaan?

Als voorlezer lees je op een vaste dag en tijd, ergens tussen 15.00 en 20.00 uur, wekelijks een uurtje voor in het gezin. Je maakt kinderen en hun ouders bekend met voorlezen, (digitale) boeken en de Bibliotheek.

Als coördinator begeleid je een team van voorlezers en hun gezinnen. Samen met de voorlezers en de ouders zoek je naar manieren om het taalaanbod in huis te vergroten en de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Je organiseert drie bijeenkomsten voor jouw voorlezers en gaat een aantal keren mee met de voorlezer naar het gezin. Vrijwilligers worden blijvend ondersteund en doen mee aan bijeenkomsten gericht op deskundigheid.

Zoek je een leuke uitdaging? Lijkt het jou leuk om als voorlezer of coördinator bij te dragen aan een leuke en leerzame ervaring voor kinderen? En vind je het leuk om met gezinnen uit diverse culturen kennis te maken? Geef je dan op bij de VoorleesExpress en stuur een mail naar . Kijk voor meer informatie op Bibliotheek Enschede VoorleesExpress