Website voorlezen
 • Grootste collectie bladmuziek in Overijssel

  De collectie is voor iedereen toegankelijk. Zij omvat naslagwerken, titels over de theorie van de muziek, de muziekgeschiedenis, componisten, artiesten en popgroepen.

  Lees meer

 • Meer dan 70.000 muziekdragers

  De zelfstandige Muziekbank bezit een collectie cd's/lp's/dvd's/blu-ray's verdeeld over verschillende muziekgenres.

  1e verdieping Centrale Bibliotheek.

  Lees meer

 • Streaming music

  Muziekwebluister is de dienst van Muziekweb waarbij je binnen de muren van de bibliotheek naar de complete collectie van Muziekweb kunt luisteren. 

  De Muziekbank Overijssel heeft hiervoor een aparte pc gereserveerd.

  Muziekweb

 • Gewijzigd

  Met ingang van 16 januari zijn de openingstijden van de Muziekbank gewijzigd:

  ma en do 9.30-20.30, di, wo, vr 9.30-18.00, za 9.30-17.00.

  Lees meer

Stijlen


Wereld / Afrikaans / Soukous/rumba congolaise/ndombolo


Artiesten
cover
cover
cover
cover
cover
cover
cover
cover
cover
cover
cover
cover

Albums

cover
Loi
Koffi Olomi...
cover
Attentat
Koffi Olomi...
cover
Koffi (2)
Koffi Olomi...
cover
Affaire d'é...
Koffi Olomi...

Thema's


Americana van 1968 tot 2014
image Ontdek nu!
Americana (ook wel roots genoemd) is de verzamelnaam voor alle muziek die zijn wortels heeft in Amerikaanse volksmuziek, zoals country en folk. Hoewel de overeenkomsten op het eerste gehoor groot zijn, verschilt americana op een subtiele manier van de 'oergenres'.In folk staan traditionele liedjes centraal, in americana vooral eigen werk. Het uiterlijk vertoon en de gelikte productie van de country uit Nashville is de ware rootsliefhebber een doorn in het oog.Vooral authenticiteit is belangrijk. De liedjes moeten doorleefd zijn, met zelfgeschreven teksten waarin de muzikant zijn ziel blootlegt. Pijnlijke onderwerpen als verlies en spijt zijn daarbij eerder regel dan uitzondering. Americana-artiesten beschouwen zichzelf als deel van een lange traditie en het respect voor de iconen van het genre is groot. Vernieuwing in de rootswereld staat gelijk aan het opnieuw interpreteren van de muziek van de grondleggers, vaak met invloeden uit verwante genres als blues, rock, soul en gospel. Americana laat de grenzen tussen deze genres steeds verder vervagen.
cover

The Band

Music from big pink [+ extra track(s)]


Genre: Popular
Releasedatum: 2001-03-29

Samen met Bob Dylan maakt The Band in 1967 The Basement Tapes, waarin zij flink putten uit de rijke bron van de Amerikaanse muziektraditie. Hierna maakt de Canadese groep op eigen kracht de aardse platen Music From Big Pink (1968) en The Band (1969). Hun muziek klinkt verfrissend na de experimentele klanken van de psychedelische rock. Allerlei traditionele Amerikaanse stijlen smelten samen tot een uniek groepsgeluid.
cover

Townes Van Zandt

Live at the Old Quarter Houston (2)


Genre: Popular
Releasedatum: 2003-06-02

Townes van Zandt is een onbetwist icoon van de americana, een man die in zijn songs altijd op zoek is naar schoonheid en waarheid. De titel van zijn debuut For The Sake Of The Song (1968) zegt alles. Van Zandt staat bekend om zijn geweldige shows, al breekt hij nooit echt door. Live At The Old Quarter (opgenomen in 1973) wordt gezien als zijn beste album. Tot zijn vroege dood in 1997 struint hij de kleine zalen van Amerika en ...lees meer.
cover

Gram Parsons

GP ; Grievous angel


Genre: Popular
Releasedatum: 1990-07-01

Gram Parsons ziet het als zijn levensdoel om country en rock-'n-roll te verenigen. Zijn visie krijgt eind jaren zestig vaste vorm in bijvoorbeeld The Byrds en The Flying Burrito Brothers. Hierna probeert hij tevergeefs als solozanger voet aan de grond te krijgen, voordat hij in 1973 op 26-jarige leeftijd overlijdt aan een overdosis. Een paar maanden later verschijnt Grievous Angel (1974), een invloedrijke plaat met een aantal ...lees meer.
cover

John Hiatt

Bring the family


Genre: Popular
Releasedatum: 1988-07-01

Het geluid van John Hiatt verandert mee met de smaak van zijn luisteraars. Als hij halverwege de jaren 70 voor het eerst van zich laat horen, is hij een typische singer/songwriter. Daarna ontpopt hij zich als een Elvis Costello-achtige rocker, om uiteindelijk vooruitstrevende country te maken. Alle stijlen zijn aanwezig op de slechts in vier dagen opgenomen prachtplaat Bring The Family (1987), waarmee de begenadigde songschrij...lees meer.
cover

16 Horsepower

Sackcloth 'n' ashes


Genre: Popular
Releasedatum: 1996-04-02

16 Horsepower is een van de weinige bands die zowel liefhebbers van alternatieve muziek als gospelfans aanspreekt. Met de religieuze teksten en dreigende muziek van het debuut Sackcloth 'n' Ashes (1996) weet de Amerikaanse groep veel aandacht te generen. De onheilspellende muziek heeft raakvlakken met zowel oude folk als punk. Woven Hand, het soloproject van frontman David Eugene Edwards, debuteert in 2002 en wordt steeds bela...lees meer.
cover

Gillian Welch

Revival


Genre: Popular
Releasedatum: 1996-06-25

Rootsliefhebbers vallen massaal voor Gillian Welch' debuut Revival (1996). Met Dave Rawlings, die prachtig met haar harmonieert, maakt ze een unieke mix van folk, country, blues en rock.De kale productie van topproducer T-Bone Burnett laat het geheel authentiek klinken, alsof Welch de nummers 70 jaar eerder heeft opgenomen. Het grote publiek ontdekt Welch in 2000 dankzij haar bijdrage aan de populaire soundtrack van O Brother ...lees meer.
cover

Lucinda Williams

Car wheels on a gravel road


Genre: Popular
Releasedatum: 1998-07-24

Lucinda Williams is een laatbloeier. Haar doorbraakalbum Car Wheels On A Gravel Road (1998) verschijnt als de zangeres al dik in de veertig is. Lucinda's carrière loopt de nodige vertraging op door de bemoeizucht van de platenlabels in Nashville, die haar unieke interpretatie van blues, folk en country lange tijd niet op waarde weten te schatten.
cover

Wilco

Yankee hotel foxtrot


Genre: Popular
Releasedatum: 2002-05-03

Na het einde van de invloedrijke countrypunkband Uncle Tupelo start Jeff Tweedy de experimentelere groep Wilco. Met albums als Yankee Hotel Foxtrot (2000) en Sky Blue Sky (2007) geeft Wilco het rootsrockgenre een belangrijke impuls. Dat de band ook raad weet met de traditie blijkt al eerder met de albums Mermaid Avenue I en II (1998 en 2000). Daarin voorzien ze samen met de Britse folkzanger Billy Bragg teksten van folklegende...lees meer.
cover

JW Roy

Laagstraat 443


Genre: Popular
Releasedatum: 2005-06-02

De Brabander Jan-Willem (JW) Roy geldt als de beste vertolker van americana in Nederland. Rond 2000 maakt hij enkele sterke Engelstalige platen die nog erg schatplichtig zijn aan John Hiatt. Op Laagstraat 443 (2005) stapt hij definitief over op teksten in zijn moerstaal: de eerste neder-americanaplaat is een feit. Roy is ook bekend als liedjesschrijver en gitarist van volkszanger Guus Meeuwis.
cover

Robert Plant

Raising sand


Genre: Popular
Releasedatum: 2007-10-19

De Amerikaanse bluegrasskoningin Alison Krauss en Britse rocklegende Robert Plant (Led Zeppelin) vormen een opmerkelijk koppel als zij in 2007 het album Raising Sand uitbrengen. Hun covers van Tom Waits, Townes van Zandt en The Everly Brothers zijn echter een schot in de roos. De combinatie van de gebarsten stem van Plant en de engelachtige Krauss werkt prachtig in de broeierige rootsproductie van T-Bone Burnett.
cover

Carolina Chocolate Drops

Dona got a ramblin' mind


Genre: Popular
Releasedatum: 2012-01-20

Met het meer dan 100 jaar oude geluid van black stringbands weten de Carolina Chocolate Drops rond 2010 te verrassen. Het trio gaat terug naar de (zwarte) wortels van de Amerikaanse rootsmuziek en speelt negentiende eeuwse folk en country met veel gefiddel en getokkel op violen en banjo's. Het album Genuine Negro Jig (2010) krijgt een Grammy. Zangeres Rhiannon Giddens zingt in 2014 mee met de supergroep The New Basement Tapes.
cover

First Aid Kit

Stay gold


Genre: Popular
Releasedatum: 2014-06-06

De Zweedse zusters Johanna en Klara Söderberg van First Aid Kit weten met The Lion's Roar (2012) en Stay Gold (2014) veel Europese, Britse en Australische popliefhebbers te bereiken. De Söderbergjes voeren Noord-Amerikaanse artiesten als Townes van Zandt, Kate en Anna McGarrigle en Neko Case op als belangrijkste inspiratiebronnen. Het blijkt dat americana ook prima door Zweedse twintigers gemaakt kan worden.
Americana van 1968 tot 2014

cover
The Band
1968
cover
Townes Van ...
1973
cover
Gram Parson...
1974
cover
John Hiatt
1987
cover
16 Horsepow...
1996
cover
Gillian Wel...
1996
cover
Lucinda Wil...
1998
cover
Wilco
2002
cover
JW Roy
2005
cover
Robert Plan...
2007
cover
Carolina Ch...
2012
cover
First Aid K...
2014

Nieuwe albums klassiek

 1. Winterreise (2)

  Franz Schubert Günther Groissböck Gerold Huber

 2. Mozart Clementi

  Vanessa Wagner

 3. Piano concerto no.23 [+ bonus dvd]

  Wolfgang Amadeus Mozart

 4. Violin concerto

  Ludwig van Beethoven Anton Steck Matthew Halls Arpa Festante

 5. Op.2

  Sebastian Bohren Chaarts Chamber Artists Sebastian Bohren

 6. Piano concertos nos 2&3

  Sergej Rachmaninov Khatia Buniatishvili Paavo Järvi Tsjechisch Filharmonisch Orkest

Tweets Muziekbank Overijssel

Muziekweb Nieuws

 1. Curiosa: Zingende politici

  Het vooroordeel over politici is dat ze vooral erg veel praten. Wordt het beter als ze gaan zingen of muziek maken? Soms wel! We voeren u langs de verrassende hoogtepunten en vermakelijke dieptepunten die zingende...

  Publicatiedatum: 23 maart 2017

 2. Met Bach door het jaar (15): Tegen de zonden

  Zondag Oculi is de derde zondag van de veertigdagentijd. De naam is ontleend aan psalm 25 (openingslied van deze zondag), "Mijn ogen zijn immer gericht op de Heer".

  Publicatiedatum: 22 maart 2017

 3. Chuck Berry: acht bewonderaars van een icoon

  Chuck Berry overleed 18 maart 2017 op 90–jarige leeftijd. De gitarist geldt als een van de uitvinders van de rock-‘n-roll en hoewel hij na de jaren 50 amper nog nieuwe muziek uitbracht, was zijn invloed enorm. Bijna...

  Publicatiedatum: 20 maart 2017

 4. Van eigen bodem: lentekriebels

  Wie kijkt er niet uit naar de lente? Op een enkele hooikoortspatiënt na houdt iedereen van het seizoen waarin alles weer groeit en bloeit. De lente heeft ontelbaar veel muzikanten geïnspireerd om liedjes te maken. Deze...

  Publicatiedatum: 20 maart 2017

 5. Muzikale wereldreis (33): Khöömei

  Prairies vind je niet alleen in de Verenigde Staten. In het Wilde Oosten van Azië vind je ook uitgestrekte graslanden, slechts bewoond door herders ter paard. Ook die cowboys hebben hun eigen liederen. Diep in Siberië,...

  Publicatiedatum: 17 maart 2017

Meer nieuws & actueel op Literatuurplein

Muziektips