Techniek@deBieb - Lesprogramma

Lessen bovenbouw PO

Ontwerp een vogelhuis met lasercutter
De leerlingen krijgen een korte introductie van het tekenprogramma Tinkercad* dat op lasercuttertechniek toe te passen is. Deze les is ter voorbereiding om aansluitend aan de slag te kunnen met de lassercutter. Aan de hand van instructies gaan de leerlingen een digitale werktekening maken voor de lasercutter, die vervolgens uit hout de onderdelen voor het vogelhuis snijdt. Daarna gaan de leerlingen zelf het object wat ze getekend hebben in elkaar zetten.  

Lasercuttermachine - Maak een laserbeest
Leerlingen maken kennis met de lasercuttermachine, bewerken materialen en knutselen zelf een beestje in elkaar. Met de lasercuttermachine kunnen ze het lijfje, de vleugels en de poten bewerken aan de hand van een zelfbedachte tekening. Deze beestjes gaan lekker trillen als ze in de zon staan.

Lasercuttermachine/Solderen - Maak je eigen bij-robot
Maak kennis met de lasercuttermachine en ontdek welke mogelijkheden deze machine heeft. Leerlingen ontwerpen in deze workshop een eigen beestje. Eerst bedenken ze hoe het beestje eruit komt te zien en maken daar vervolgens een tekening van. Vervolgens snijden ze de onderdelen van het lichaam, zoals poten en vleugels, uit in de lasercuttermachine en zetten het in elkaar.

3D-Printen - Een introductie met de 3D-printer
Bij deze les worden het creatieve denkvermogen en het technisch inzicht van de leerlingen geprikkeld. Het denkvermogen en technisch inzicht van leerlingen wordt aangesproken wanneer leerlingen zelf een driedimensionaal ontwerp maken met Tinkercad*.
*3D-tekenprogrammales Tinkercad wordt ingezet bij de lessen 3D-printen en ontwerpen met de lasercutter. 

Ontdek de geheimen van de CSI
De Amerikaanse misdaadserie Crime Scene Investigation is in Nederland een van de best bekeken televisieseries. In CSI worden misdaden door een forensisch onderzoeksteam opgelost. Wil jij ook de geheimen ontdekken hoe sporenonderzoek tastbare feiten aan het licht kan brengen? In deze les een tipje van de sluier.

Techniek bieblab enschede

Programmeren met Scratch
Scratch is een programmeertaal waarmee je je eigen interactieve animaties, spelletjes, muziek en kunstwerken kunt maken. Programmeren is het nieuwe lezen en schrijven! Met Scratch kunnen de leerlingen hun eigen interactieve verhalen en spellen programmeren. Daarbij leren ze problemen oplossen, projecten ontwerpen en zichzelf creatief uitdrukken met behulp van de computer. 

Lessen midden- & bovenbouw PO

3D-pen - Maak je eigen bouw- of kunstwerk met de 3D-pen
Met de 3D-pen teken je niet op de computer maar uit de hand. Leerlingen maken de mooiste creaties en laten hun fantasie de vrije loop. Zodra ze de kneepjes onder de knie hebben, gaan ze de hoogte en diepte in en tekenen hun eigen bouwwerken. De werking van een 3D-pen is vergelijkbaar met die van een echte 3D-printer met direct resultaat.

Kunstig met techniek - Maak je eigen insectenrobot
In de toekomst worden veel taken door robots overgenomen. Vooral in de industrie en ruimtevaart worden robots gebruikt om sneller en efficiënter taken uit te voeren. Dit is een eerste kennismaking om een robot zelf te maken en laten bewegen. De robot kan zo eng of grappig gemaakt worden als ze zelf willen. 

Lessen middenbouw PO

Optische illusies - Maak je eigen periscoop
Licht gaat meestal rechtdoor. Maar een spiegel kan licht weerkaatsen. Als je schuin naar een spiegel kijkt, kun je dingen naast je of boven je zien. In een periscoop zitten ook spiegels. Met een periscoop kun je hoger kijken dan normaal. De leerlingen maken een eigen periscoop en ontdekken de natuurkundige wetten van licht.

Kunstig met techniek - Je eigen kunstwerk met een zelfgemaakte tekenrobot
De leerlingen maken zelf een tekenrobot van een papieren beker, drie stiften, een batterij en een motor. Werkt de robot dan kunnen ze er zelf een kunstwerk van maken. Ze gaan de robot zelf versieren en natuurlijk mag hij mee naar huis. Zo heeft iedere leerling een eigen supercool kunstwerk!

Lesbrieven

Om de 'techniekles bezoek' tot een volwaardige en lesstof vervangende 'techniekles ontmoeting' te maken is er een voorbereidende les en een verwerkingsles samengesteld. De leerkracht wordt uitgenodigd om, voorafgaand aan de ontmoeting, aandacht te besteden aan de lessuggesties die met de lesbrief worden meegestuurd.

Een inleidende les wordt op school gegeven, waarbij de leerlingen kennis maken met het onderwerp van de techniekles. 
De leerlingen maken een eigen techniekwerkstuk tijdens de techniekles in de bibliotheek.
Aan het eind van de les mogen de leerlingen hun zelfgemaakte techniekwerkstuk mee naar school nemen om in de klas verder te experimenteren en er opdrachten mee te doen. De leerlingen kunnen op die manier hun recente ervaringen delen met elkaar en zich alles nog eens goed voor de geest halen.

De doelstelling van de VOORBEREIDENDE- & VERWERKINGSLES wordt aangegeven in de lesbrief.

Vaya Nijhof Logo