Ontdek Techniek@deBieb in de zomervakantie

2

In de ZOMERvakantie gaan we in de bibliotheek tinkeren. Bij het tinkeren kom je erachter dat je wat je bedenkt ook kan maken. Ooit al eens met een 3D-printer, 3D-pen of een lasercuttermachine gewerkt? En ben je benieuwd wat je met een afwasborstel en een soldeerbout kan doen? In het BiebLab van Bibliotheek Enschede is een makerspace, de plek waar wordt gemaakt, geleerd, ontdekt. Op een creatieve manier gaan de kinderen onderzoeken en experimenteren om met verschillende apparaten objecten die ze zelf ontwerpen maken.

Doe jij mee?

In de ZOMERvakantie worden verschillende workshops gegeven. Je kan kiezen voor welke workshop je gaat inschrijven. Met een knipkaart kan je alle 4 middagen bezoeken, maar je kan ook 1 of 2 of 3 workshops volgen die jij leuk vindt om te doen.

Bij de Bieb bieden we speciale workshops aan waarin we de jonge deelnemers in de leeftijd van 6-10 diverse techniekwerkjes maken en de deelnemers van 11-14 jaar leren om te gaan met de 3D printer en de lasersnijder. Ontdek hoe makkelijk je zelf met een 3D tekenprogramma kunt werken om vervolgens je eigen ontwerp in 3D uit te printen of uit te snijden met de lasercutter en het resultaat in 3D in elkaar te zetten.

Onze professionals staan klaar om de kinderen te ondersteunen bij het eigen maken van deze nieuwe digitale ontwerp- & productietechnieken. Natuurlijk gaan we heerlijk buiten aan het werk als het weer dit toelaat.

14, 16, 21, 23, 28 en 30 augustus

Tijden

Inloop 14.15 uur

Workshop 14.30 uur t/m 16.00 uur

Duur van de workshops
Elke workshop duurt 90 minuten.

Leeftijd deelnemers workshop: 6-10 & 11-14 jaar

Kosten:

€ 7,50 per workshop.

€ 25,00 voor een 4 rittenkaart.

Tarief is inclusief alle materialen en ranja.

Betaling contant (geen pinautomaat aanwezig)

Openbare Bibliotheek Enschede (Centrum)

Locatie Pijpenstraat 15

BiebLab (1e verdieping)

Wat:

♦ 3D-printen - Ontwerp je eerste 3Dprint object.
Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe 3D printen eigenlijk werkt? Ooit al eens met een 3D-printer gewerkt? Kom kennis maken bij de workshop in de Bieblab. Je maakt eerst met behulp van een tekenprogramma een eigen ontwerp op de laptop. Om met de tekenprogramma te werken krijg je eerst een basis uitleg. Voor deze workshop ontwerp je je eigen sleutelhanger en vervolgens wordt eentje daarvan voor jou uitgeprint. Je hebt dan je eigen unieke sleutelhanger. Het begin voor meer ontwerpen met de 3D printer.

Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - Leeftijd 11-14 jaar

♦ 3D-PEN - Maak je eigen uitvindingen of kunstwerk met de 3D-pen!

Met de 3D-pen teken je niet op de computer maar uit de hand. Maak de mooiste creaties en laat je fantasie de vrije loop. Zodra je de kneepjes onder de knie hebt, ga je de hoogte en diepte in. De werking van een 3D pen is vergelijkbaar met die van een echte 3D printer. De kinderen uitleg van onze begeleiders. De ontwerpen die ze bedenken mogen ze uiteindelijk gaan maken met de 3D pen en nemen hun eigen ontwerp mee naar huis.

Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - Leeftijd 10-14 jaar

♦ Lasercuttermachine - Maak je eigen bij-robot

Maak kennis met de lasercuttermachine. Leer de mogelijkheden van de lasercuttermachine. Bewerk je eigen materialen met de lasercuttermachine. Je kan zelf een beestje knutselen. Met de lasercuttermachine kan je de lijfjes, vleugels, poten bewerken met een zelfbedachte tekening.

Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - Leeftijd 11-14 jaar

♦ Kunstig met techniek - Maak je eigen borstelrobot.

Borstel-robotjes zijn zelfgemaakte beestjes die erg grappig over de vloer scharrelen. Je maakt je borstelrobot van een afwasborstel en een elektromotortje. Je leert hoe je de onderdelen moet solderen. Door een kroonsteentje op de as van de motor te monteren, gaat het hele ding trillen en rondscharrelen.

Aantal deelnemers per workshop per dag max. 10 - Leeftijd 10-14 jaar

♦ Optische illusie: Maak je eigen GIF met een zoötroop.

Een eenvoudige GIF is gemaakt van drie verschillende afbeeldingen die eindeloos herhalen.

Hoe ging dat vroeger? Met een zoötroop kun je je eigen korte animaties zien bewegen. Als je de cilinder ronddraait kun je door de openingen de plaatjes zien, hierdoor ontstaat de illusie dat het een bewegend beeld is. Met de Ipad maken de deelnemers foto’s van elkaar voor de animatiebeelden in de zoötrope die ze zelf vervaardigen.

Aantal deelnemers per workshop per dag max. 10 Leeftijd 6-10 jaar

Binnenkort meer workshops voor de jongere deelnemers in de leeftijd van 6-10 jaar.

Aanmelden/Inschrijven:

3