Mijn Bibliotheek  

Laden...

Ontdek Techniek@deBieb in de ZOMERvakantie

2

INTRO 
Wil je tijdens de zomervakantie nieuwe dingen ontdekken en je eigen uitvindingen ook echt maken? Kom dan langs bij Bibliotheek Enschede, want hier kan je aan de slag met 3D-printers, 3
D-pennen en een lasercuttermachine in de makerspace! Ontdek bijvoorbeeld hoe je een afwasborstel kan ombouwen tot een robot of wat je met een soldeerbout kan doen. Zo kun je al jouw creatieve ideeën kwijt in een zelf ontworpen robot of kunstwerk, wat met een moeilijk woord ook 'tinkeren' heet. Bekijk zelf wat techniek jou nog meer te bieden heeft bij ons ZOMERvakantie programma! 

DOE JIJ MEE? 
In de ZOMERvakantie geven we verschillende workshops en je kunt zelf kiezen welke je wilt gaan doen. We bieden speciale workshops aan waarin we kinderen van 8-10 jaar laten experimenteren met diverse techniekvormen en kinderen van 10-14 jaar laten ontdekken hoe ze 3D printen of een lasersnijder kunnen gebruiken. Ontdek hoe makkelijk het is om zelf met een 3D tekenprogramma te werken, zodat je vervolgens jouw eigen ontwerp in 3D uit kunt printen of snijden. O
nze enthousiaste begeleiders staan klaar om de kinderen te helpen bij het eigen maken van deze nieuwe digitale ontwerp- & productietechnieken. Natuurlijk gaan we heerlijk buiten aan het werk als het weer dat toelaat. 

TIJDEN
Inloop 14.15 uur
Workshop 14.30 uur t/m 16.00 uur 
Elke workshop duurt 90 minuten 

KOSTEN 
Vanaf € 2,50 tot € 7,50 per persoon, afhankelijk van de workshop.
Tarief is inclusief alle materialen en ranja. 
Betaling contant bij de workshopleiders (geen pinautomaat aanwezig). 

WAAR 
Openbare Bibliotheek Enschede Centrum
Pijpenstraat 15 
Bieblab (1e verdieping) 

WANNEER

DINSDAG 14 AUGUSTUS: 

3D-PEN - Maak je eigen uitvindingen of kunstwerk met de 3D-pen!  Deze workshop is VOL!!
Met de 3D-pen teken je niet op de computer maar uit de hand. Maak de mooiste creaties en laat je fantasie de vrije loop. Zodra je de kneepjes onder de knie hebt, ga je de hoogte en diepte in. De werking van een 3D-pen is vergelijkbaar met die van een echte 3D printer. De ontwerpen die je bedenkt ga je maken met de 3D-pen. Het eindresultaat mag je mee naar huis nemen! 
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - leeftijd 8-10 jaar, kosten € 7,50 

3D-printen - Ontwerp je eerste 3D-print object
Je maakt eerst met behulp van een tekenprogramma een eigen ontwerp op de laptop. Om met dit tekenprogramma te werken, krijg je eerst een basisuitleg. In deze workshop ontwerp je je eigen object en vervolgens wordt eentje daarvan voor jou uitgeprint. Het begin voor meer ontwerpen met de 3D-printer. 
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - leeftijd 10-14 jaar, kosten € 7,50

DONDERDAG 16 AUGUSTUS:

Je eigen kunstwerk met de zelfgemaakte tekenrobot
Van een papieren beker, drie stiften, batterij en een motor ga je zelf je eigen tekenrobot maken. Werkt de robot dan kun je er zelf een kunstwerk van maken. Je mag hem zelf versieren en natuurlijk mee naar huis nemen. Maak er je eigen supercool kunstwerk mee!
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 10 - leeftijd 8-10 jaar, kosten € 2,50 

Lasercuttermachine - Maak je eigen bij-robot
Je kunt in deze workshop je eigen beestje ontwerpen. Eerst bedenk je hoe jouw beestje eruit komt te zien en daar maak je een tekening van. Vervolgens snij je de onderdelen van het lichaam, zoals poten en vleugels, uit in de lasercuttermachine en zet je het in elkaar. 
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - leeftijd 10-14 jaar, kosten € 7,50 

DINSDAG 21 AUGUSTUS: 

Ontdek de geheimen van spionnen
Wil je ook leren om onzichtbare boodschappen te schrijven, net zoals spionnen dat kunnen? Kom dan naar deze workshop en ontdek hoe je van groeten en fruit inkt kunt maken. Ook kun je zien hoe makkelijk het is om vloeistoffen te scheiden met gewoon papier. Tenslotte kun je nog aan de slag gaan met het bouwen van je eigen autootje dat zonder een motor zelf kan rijden.
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - leeftijd 8-10 jaar, kosten € 2,50 

Kunstig met techniek - Maak je eigen borstelrobot
Borstel-robotjes zijn zelfgemaakte beestjes die erg grappig over de vloer scharrelen. Je maakt de borstelrobot van een afwasborstel en een elektromotortje. Ook leer je in deze workshop hoe je de onderdelen moet solderen. Door een kroonsteentje op de as van de motor te monteren, gaat het hele ding trillen en rondscharrelen. 
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 10 - leeftijd 10-14 jaar, kosten € 7,50 

DONDERDAG 23 AUGUSTUS:

Maak je eigen periscoop!
Maak een simpele periscoop, zoals duikboten ook hebben, waarbij het gespiegelde licht ervoor zorgt dat je om hoeken en over muurtjes kunt kijken! Experimenteer om de eigenschappen van licht en de manier waarop het zich voortbeweegt te kunnen begrijpen. 
Aantal deelnemers per workshop per dag 10 - leeftijd 8-10 jaar, kosten € 2,50 

Optische illusie - Maak je eigen GIF met een zoötroop
Een eenvoudige GIF is gemaakt van drie verschillende afbeeldingen die eindeloos herhalen. Hoe ging dat vroeger? Met een zoötroop kun je je eigen korte animaties zien bewegen. Als je de cilinder ronddraait kun je door de openingen de plaatjes zien, hierdoor ontstaat de illusie dat het een bewegend beeld is. De deelnemers maken foto's van elkaar voor de animatiebeelden in de zoötroop die ze zelf maken. 
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 10 - leeftijd 10-14 jaar, kosten € 2,50 

DINSDAG 28 AUGUSTUS:  

3D-PEN - Maak je eigen uitvindingen of kunstwerk met de 3D-pen!  
Inhoud workshop zie dinsdag 14 augustus 

3D-printen - Ontwerp je eerste 3D-print object
Inhoud workshop zie dinsdag 14 augustus 

DONDERDAG 30 AUGUSTUS: 

Je eigen kunstwerk met de zelfgemaakte tekenrobot

Inhoud workshop zie donderdag 16 augustus

Lasergraveer-machine - Maak je eigen vogelhuisje
Je kunt in deze workshop je eigen vogelhuisje bewerken met de lasergraveer-machine. Maak een tekening voor de lasergraveer-machine en ontdek welke mogelijkheden deze machine heeft om je vogelhuis te versieren. Vervolgens zet je de onderdelen van het vogelhuis in elkaar. 
Aantal deelnemers per workshop per dag max. 6 - leeftijd 10-14 jaar, kosten € 7,50 

AANMELDEN/INSCHRIJVEN: 

 

 3