Website voorlezen

Tentoonstelling IKC (integrale kindcentra) en VVE (voor- en vroegschoolse educatie) LEREN IS KINDERSPEL

Open hier de flyer met het programma.

Opening tentoonstelling.

De tentoonstelling vertelt over de Integrale Kind Centra (IKC) en vroeg- en voorschoolse educatie (VVE) en wat onderwijs en kinderopvang daarbinnen ontwikkeld hebben. De huidige ontwikkeling richt zich vooral op het spelende kind. En daarbij hoe simpel het is om kinderen te laten spelen. Kinderen spelen eigenlijk met niks. Spel en spelen is zuurstof voor kinderen. Je hebt het nodig om je te kunnen ontwikkelen en te kunnen leven. Dat geldt zowel voor het binnen en buitenspelen.

Tijdens de tentoonstelling zijn er workshops en voorstellingen. Deze zijn gratis te bezoeken.

♦ De tentoonstelling in de bibliotheek sluit aan bij het symposium dat de gemeente Enschede op woensdag 14 februari 2018 organiseert in samenwerking met de VNG, zie de flyer.

Een greep uit de workshops:

Praten met Pim. Titel: ‘Spelend woorden leren’.

Workshopleiders: Leanne Jansen en Rianne Buist

De kinderen in de Enschedese peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en groepen 1 en 2 van de basisschool maken deze weken kennis met Pim. Pim is een jongen die symbool staat voor het leren van woorden. Woorden om met elkaar te praten en woorden om te weten. Graag laten we ook u kennis maken met Pim en de manier waarop de kinderen hun woordenschat vergroten. Speelt u met de kinderen en Pim mee?

Aantal deelnemers: maximaal 25

Hoogbegaafdheid. Titel: ‘Hoogbegaafdheid, en dan…?!’.

Workshopleiders: Sandy van Spronsen (Echa specialist in gifted education/ Steunpunt Hoogbegaafdheid KOE) Nadine Molkenboer (Orthopedagoog / Steunpunt Hoogbegaafdheid Koe)

Hoe herken je deze kinderen, WAT hebben ze nodig & WAAROM is dit belangrijk!

Vanuit het Steunpunt Hoogbegaafdheid zijn Sandy & Nadine ervaringsdeskundigen op dit gebied. Zij voorzien scholen, IB-ers en leerkrachten van handelingsadviezen. In deze interactieve workshop geven zij uitgebreid inzicht in dit thema.

Aantal deelnemers: 15 á 20

Workshop Executieve functies.

Workshopleiders: Gerdie Deterd Oude Weme

Facultatief voor PM’ers en belangstellenden. Vaardigheden en houding die je moet hebben om je in de maatschappij goed te kunnen ontwikkelen zoals: concentreren, sociale vaardigheden, samenwerken, met elkaar om kunnen gaan.

Vanuit LOES ‘opvoeden en multimedia voor kinderen van 0- tot 6 jaar’.

Workshopleider: Laura Hevink

Kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar zijn geboren in het digitale tijdperk. Voor hen zijn computers, tablets en mobiele telefoons de gewoonste zaak van de wereld. Ze komen gewild of ongewild dagelijks in aanraking met gebruik van digitale media. De digitale wereld is overal. Veel kinderen voelen zich erg aangetrokken tot digitale media en ze leren snel!

Het gebruik van media heeft voordelen, maar roept bij veel ouders ook vragen op.

Hoe lang mag mijn kind op de tablet? Is het verstandig om mijn baby TV te laten kijken? Wat zijn goede apps?

Workshop 'Positief Opvoeden'.

Workshopleiders: Marion van Gils en Hilde Quivooy op 7 februari

Workshopleiders: Assia Lbenay en Müzeyyen Tekin op 21 februari

Bij positief opvoeden staat de positieve benadering van kinderen voorop. Het gaat om het realiseren van een liefdevolle, ondersteunende en voorspelbare gezinsomgeving die nodig is om kinderen gezond en evenwichtig te laten opgroeien. Zo ontwikkelen kinderen de vaardigheden en het zelfvertrouwen die ze nodig hebben voor succes op school en in hun relaties met anderen.

Positief opvoeden kan helpen de stress die het opvoeden soms met zich meebrengt te verminderen en het zorgt ervoor dat ouders meer plezier beleven aan de dagelijkse omgang met hun kinderen.

Aantal personen: maximaal 12 per workshop

Interactief voorlezen.

Voor mensen die meer uit het voorlezen willen halen, kinderen erbij willen betrekken en meer willen doen met taal en verhalen. Medewerkers van de afdeling DOE van de Bieb, leren u graag wat de tips en trucs zijn bij het interactief voorlezen.

Rondleiding met Gids.

Professionals die alles weten van IKC-VVE leiden u graag rond en vertellen alles over wat u in de tentoonstelling ziet en ook hoe u op een simpele manier kinderen zowel binnen- als buitenshuis kunt laten spelen.

Voorstellingen voor peuters en kleuters.

Speciaal in de voorjaarsvakantie komt Poppentheater de Kletskous 4 voorstellingen geven met als titel ‘Ga je mee naar de zee’. Leuke voorstellingen voor de kleintjes en ouders, grootouders en oppassers. Iedereen is natuurlijk van harte welkom.

♦ Aanmelden voor de workshops via  zie ook de maandagenda.

Workshops, rondleidingen en voorstellingen zijn gratis.