Cursus kunstkijken leren

Inhoud van de cursus door Miranda Nieuwenhuis.

Deze korte, interactieve cursus kunstgeschiedenis leert je op een andere manier naar moderne en hedendaagse kunst kijken. In vier lessen leert u de basisprincipes van de kunstpsychologie en de belangrijkste stromingen vanaf 1950 tot nu te herkennen. Op een speelse manier geef ik uitleg over de verschillende aspecten van het kijken en beleven van kunst.

In de eerste les duiken we in de bijzondere wereld van de kunstpsychologie. Deze is bepalend voor de manier waarop we een kunstwerk beoordelen. Alle objecten in onze omgeving worden razendsnel door onze herse-nen gescand en als bekend of onbekend ingeschat.

Als we een voorwerp niet meteen herkennen kan dit een mogelijke bedreiging inhouden. Daardoor kan een kunstwerk dat we in eerste instantie niet begrijpen zelfs afstotelijk lelijk gevonden worden. De waardering stijgt pas zodra we de beeldtaal ervan kunnen lezen.

In deze les gaan we opnieuw leren lezen, maar dan op een verrassende  manier.

Hoe kan het dat een kunstwerk zoveel verschillende reacties oproept? Wat is de bedoeling van de kunstenaar en komt die boodschap ook echt over?

En natuurlijk, de allerbelangrijkste vraag,wat betekent kunst voor mensen?

In de tweede en derde les ga ik op al deze en andere vragen dieper in en maakt u kennis met enkele stromingen vanaf de jaren vijftig van de  vorige eeuw die het verloop van de kunstgeschiedenis voorgoed veranderd heb-ben.

Beginnend bij het abstract expressionisme, één van de belangrijkste en meest grensverleggende kunststromingen binnen de twintigste eeuw, ver-volgen we onze weg door de kunstgeschiedenis via Cobra, arte povera, land art en de conceptuele kunst naar het heden, 2017.

Bij sommige zal ik iets langer stilstaan dan bij andere, omdat deze van  grotere betekenis zijn geweest binnen de ontwikkeling van de moderne kunst. Tijdens de lessen zult u ontdekken dat de kunst die in deze tijd ont-staan is vaak helemaal niet zo abstract is als ze in eerste instantie lijkt.

De vierde les bestaat uit een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe, waar ik een rondleiding zal geven en u de behandelde lessen direct in de praktijk kunt brengen en de stromingen leert herkennen. Aan de hand van werken uit de vaste collectie zal ik alles verduidelijken in deze speciale les. Ter afsluiting drinken we koffie of thee in het museum waar we de eindeva-luatie en verdere vragen bespreken.

Deze cursus is voor iedereen bedoeld die zich interesseert voor kunst en kunstgeschiedenis en graag op een andere manier naar kunst wil leren kijken. Bij een volgende museumbezoek zult u meer zien dan ooit tevoren.

De cursusprijs bedraagt € 75 voor museumkaarthouders. Zonder museumkaart € 85, inclusief het museumbezoek.

Tijdens alle lessen krijgt u koffie/thee en iets lekkers.

Plaats: Centrale Bibliotheek Enschede

Tijdstip: van 19.00 tot 21.30 uur op dinsdagavond 6, 20 en 27 februari 2018 in de bibliotheek. De vierde en tevens laatste les bestaat uit de rondleiding in het Rijksmuseum Twenthe. De datum en het tijdstip zal in overleg met de cursisten nader bepaald worden.

kunstaangepast