Tentoonstelling 'Kind onder vuur'

Tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ te zien in de Centrale Bibliotheek Enschede.

Na het succes en de grote belangstelling in 2016, reist de indrukwekkende tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ begin 2018 door Twente. Op 8 - 19 januari staat de tentoonstelling in de Bibliotheek Enschede. Met de tentoonstelling maken kinderen uit groep 7, 8 en de brugklas kennis met leeftijdgenootjes in conflictgebieden. Met de tentoonstelling wil het Rode Kruis een bijdrage leveren in het ontwikkelen van begrip voor mensen die in oorlogs- en conflictsituaties wonen.

Leven in oorlog; het is moeilijk voor te stellen. Hoe voelt het als je ineens op de vlucht moet? Hoe is het om ’s nachts de grens over te steken en waar moeten kinderen buitenspelen als er overal landmijnen liggen? In de tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ ervaren leerlingen hoe het is om op te groeien in een oorlogsgebied. Ze leren begrijpen in wat voor wereld ze opgroeien en krijgen begrip voor leeftijdgenootjes die uit een conflictgebied naar Nederland zijn gevlucht.

Verdiepen in de situatie.

In de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van filmpjes en opdrachten. In een introductiefilm maken leerlingen kennis met leeftijdgenootjes Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ’s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia en Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken. Na de introductiefilm gaan de leerlingen in groepsverband aan de slag met opdrachten en verdiepen zich op deze manier in de vier situaties van de kinderen, die middels filmpjes en foto’s in beeld zijn gebracht.

De Bibliotheek Enschede en integratie.

De Bibliotheek Enschede ondersteunt vluchtelingen bij hun integratie. Dit doet de Bibliotheek onder meer door het (digi)Taalhuis, waar men de Nederlandse taal kan leren en leert omgaan met de digitale overheid. Maar ook met leesbevorderingsprojecten zoals de VoorleesExpress, waarbij vrijwilligers het voorleesritueel introduceren in laagtaalvaardige gezinnen. De Bibliotheek is een plek voor ontmoeting, debat en informatievoorziening. De tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ staat van januari tot en met april in diverse Bibliotheken in Twente. Speciaal voor deze tentoonstelling is er voor zowel jeugd als volwassenen een interessante boekencollectie samengesteld, die aansluit op het thema ‘oorlog en vluchtelingen’. Benieuwd naar de collecties? Kom dan naar de Bibliotheek Enschede.

Lezingen over Humanitair Oorlogsrecht.

Om naast de kinderen ook ouders, leerkrachten en andere belangstellenden in staat te stellen meer te weten te komen over dit onderwerp, organiseert het Rode Kruis in de deelnemende Bibliotheken lezingen over het Humanitairs Oorlogsrecht. Verschillende sprekers verzorgen een interessante lezing waarin ze de aanwezigen in 45 minuten meenemen in de regels van het Humanitairs Oorlogsrecht. Aansluitend is er gelegenheid de tentoonstelling te bekijken. Een programma van de lezing is hier te vinden.

‘Kind onder Vuur’

De tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ is een initiatief van het Rode Kruis en wordt tentoongesteld in Bibliotheken, gemeentehuizen en scholen op diverse plaatsen in Twente. Scholen kunnen gratis deelnemen aan de 1,5 uur durende tentoonstelling. Het programma, inclusief locaties en tijden is te vinden op https://www.rodekruis.nl/doe-mee/voor-docenten/basisonderwijs-kind-onder-vuur/

Boeken bij de tentoonstelling.

Open hier de titellijst boeken voor volwassen.

Open hier de titellijst jeugdboeken.

DSC 0308 preview