Pilot Taalinformatiepunt

biebmaaktjerijker

Pilot Taalinformatiepunt.

In Nederland is 1 op de 9 mensen laaggeletterd. In Twente zijn dat ongeveer 60.000 mensen, die zoveel moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, digitale vaardigheden, dat ze zich in de maatschappij onvoldoende kunnen redden. Tweederde van deze mensen is Nederlander.

Het invullen van formulieren, het lezen van een bijsluiter of het innemen van medicijnen kan voor problemen zorgen. Mensen kunnen eerder ziek worden, wat tot een lagere levensverwachting kan leiden.

Om de problematiek van binnenuit aan te pakken heeft Bibliotheek Enschede de handen ineen geslagen met het gezondheidscentrum Veldpoort. Op 9 oktober is een taalinformatiepunt van start gegaan.

Als er een vermoeden bestaat bij de artsen en andere gezondheidsmedewerkers dat iemand laaggeletterd is, wordt met instemming, deze persoon doorverwezen naar de voorlichter bij het Taalinformatiepunt in het gezondheidscentrum.

Deze voorlichter beschikt over voldoende informatiemateriaal over onder andere de bibliotheek, de taalcursussen van Alifa (zoals het Lees-en schrijfhuis) enz.

Het taalinformatiepunt is een voorportaal van het Taalpunt in de Centrale Bibliotheek.

Als de betreffende persoon dat wil kan de vrijwilliger samen met haar of hem naar het Taalpunt in de bibliotheek gaan.

Ook taalvragen van allochtone mensen worden hier beantwoord.

Waar: Gezondheidscentrum Veldpoort, Nassaustraat 20 Enschede.

Contact: mail

T: 06-49070398 (tijdens openingstijden)

Openingstijden:

Maandag    8.30-12.00 uur

Dinsdag      8.30-12.00 uur

Woensdag  8.30-12.00 uur

Contactpersoon Bibliotheek: Annemarie Bloemendaal.