Artikel uit de Tubantia van 29-8-2016

21-jarig schaaktalent toont eigen werk in bibliotheek
ENSCHEDE

zyon
Afbeelding artikel Zyon Kollen (21) met twee van zijn zelfgemaakte schaakspellen: een LEGO-spel en een spel waarbij de speelstukken geheel zijn gemaakt uit wc-rollen.
FOTO ANNINA ROMITA

Zyon Kollen uit Enschede toont in de bibliotheek aan de Pijpenstraat zijn zelfgemaakte schaakspellen aan het publiek.

"Gaaf toch?" De 21-jarige Zyon kijkt vol trots naar de poster die voor in de bibliotheek hangt. Het grote aanplakbiljet verwijst naar zijn expositie van zelfgemaakte schaakspellen. "Een keer wat anders dan schilderijen", grapt de Enschedeër. In de vitrines om hem heen staan bijzondere variaties op het traditionele schaakspel. Zo staat er achter het glas een rood-wit geblokt kerstpel, met een kerstman en -vrouw als koning en koningin, naast een spel waarbij de speelstukken geheel bestaan uit moeren en bouten. In een doos naast de vitrine liggen schaakstukken die zijn beschilderd met de regenboogkleuren. "Roze speelt bij dit spel tegen de regenboogstukken. Leuk voor de gaypride", zegt de 21-jarige met een lach. "Het ene team heeft twee koninginnen en het andere twee koningen."

De creatieve Zyon maakt de spellen niet alleen, ook speelt hij het spel veelvuldig. Hij is een 'professional'. Zijn ouders schaakten vroeger vaak in de woonkamer. Gewoon, voor de gezelligheid. "Op mijn zevende dacht ik, dat wil ik ook." Zyon leerde het spel van zijn ouders en binnen de kortste keren versloeg hij ze. Hij ging bij een vereniging en merkte dat hij ook hier beter was dan de rest. "Ik stroomde snel door naar hogere groepen en zo is het langzaam gegroeid." Inmiddels heeft hij de titel 'FIDE-Meester', het op twee na hoogste niveau in de schaakwereld. En vanaf volgend seizoen speelt hij met zijn schaakvereniging Sissa in de meesterklasse. "De eredivisie van het schaken."

De student Vreemde Talen begon op zijn tiende met het verzamelen van schaakspellen. Zijn collectie bestaat nu uit 85 gekochte en 15 zelfgemaakte spellen. Zelf kent hij niemand met zo'n grote verzameling. En hij is naar eigen zeggen nog lang niet klaar met het kopen en het maken van schaakspellen: "Pas als de inspiratie op is, stop ik ermee."

Verstoffen

Voor Zyon is het maken van schaakspellen de 'perfecte combinatie' van creativiteit en zijn liefde voor het spel.

De expositie was Zyons eigen idee. Hij benaderde de bieb via zijn tante, die er werkt. "Thuis liggen de spellen toch te verstoffen." Hij is trots dat iedereen zijn spellen nu kan zien.

Na al die jaren is Zyon nog niet uitgekeken op het spel. "Het blijft me uitdagen en me fascineren. Schaken is mijn passie. Als ik verlies of als bij het maken van een spel niet alles volgens plan gaat, denk ik wel eens: 'Waarom doe ik dit?' Maar als ik nu om me heen kijk, naar al die spellen, dan denk ik: 'Wauw. Ik heb heel wat opgebouwd'."

'Het schaakspel blijft me uitdagen en me fascineren. Het is mijn passie' Zyon Kollen.

(auteur/journalist artikel niet vermeld).