Collectie Muziekbank Overijssel uitgebreid

muziekbankjsjpg

Uit de Tubantia van 12 mei 2016, door Anne Loohuis.

Wie op zoek is naar een specifieke plaat heeft grote kans deze bij de Muziekbank Overijssel te kunnen lenen of kopen. Helemaal nu de Muziekbank, gevestigd op de eerste verdieping van de openbare bibliotheek aan de Pijpenstraat, bijna klaar is met het overzetten van de muziekcollectie van de Wereldomroep naar het eigen computersyteem.

Enorme klus

De Muziekbank nam de collectie over toen de Wereldomroep in 2012 werd opgeheven. Deze deed al haar platen van de hand onder voorwaarde dat de Muziekbank zou zorgen voor behoud van de collectie. Daar zei Jasper Slaghuis, bedrijfsleider bij de Muziekbank, geen nee tegen. Na de schenking van de 70.000 platen, waaronder 40.000 cd's en 30.000 lp's, kunnen bezoekers nu kiezen uit een totale collectie van zo'n 150.000 platen.

Slaghuis kan het niet ontkennen: de muzikale collectie van de Wereldomroep is een geschenk uit de hemel, maar het invoegen in de eigen collectie een enorme klus. Ruim anderhalf jaar nu zijn vrijwilligers er dagelijks mee bezig: platen toevoegen aan het eigen systeem, voorzien van een beschrijving en de juiste codering, zodat klanten de plaat eenvoudig kunnen vinden. "Maar we zijn al een heel eind op weg. Het zal niet lang meer duren voordat alles zichtbaar is", verzekert Slaghuis.

Dat juist de Muziekbank Overijssel in de waardevolle collectie in handen kreeg, heeft zij te danken aan de voormalige bibliothecaris van de Wereldomroep. Hij benaderde zijn oude werkgever, de openbare bibliotheek aan de Pijpenstraat, met de vraag of zij interesse had om de collectie over te nemen. Gratis en voor niets, omdat de platen ook ooit met publiek geld zijn aangeschaft.

Grof vuil

Slaghuis gaf meteen aan dat wel te zien zitten. "Het ging allemaal heel snel. We kregen een week de tijd om alles over te nemen, anders zou het bij het grof vuil worden gezet. Er zijn toen 25 pallets met cd's en lp's naar vervoerd. Omdat we hier niet alles kwijt konden, kregen we een opslagruimte in het voormalige SLO-gebouw."

Selectie

De volgende stap was het maken van een eerste schifting. "De platen die we dubbel in ons bezit hebben of die niet meer voldoende waarde hebben, gaan in de verkoop", legt Slaghuis uit. Tijdens die selectie kwam de ër al snel tot de conclusie dat er nauwelijks dubbele exemplaren zijn. "Dat komt doordat de Wereldomroep vroeger overal in de wereld reporters had zitten", weet Slaghuis. "Zij namen muziek uit diverse landen mee naar Nederland. Dat waren vaak platen die hier nooit zijn uitgebracht." Na de eerste schifting volgt een tweede selectie, waarin bepaald wordt welke exemplaren interessant genoeg zijn om aan de eigen collectie toe te voegen. "Wedstrijdverslagen, interviews en singles zijn dat bijvoorbeeld niet. Die halen we er dan ook uit."

Met het aanbod van digitale muziekservices als Spotify, die mensen toegang geeft tot miljoenen nummers, rijst de vraag hoe toekomstbestendig de Muziekbank is. Vooral jongeren begeven zich liever op de digitale snelweg dan dat ze in een fysieke ruimte op zoek gaan naar leuke muziek. Slaghuis knikt instemmend. "Dat klopt enerzijds wel. We zien hier inderdaad weinig tieners. Maar als ze de twintig passeren, komen ze ineens wel weer, omdat ze op zoek zijn naar verdieping. Kijk, de digitale wereld kent ook grenzen. Niet alle platen zijn op Spotify te vinden. Dan is er ook nog een groep mensen die niet digitaal naar muziek kunnen of willen luisteren."

Voor die groepen biedt de Muziekbank uitkomst. Ze komen echt niet alleen uit . "We hebben vaste klanten uit Zwolle. En regelmatig komt hier een man uit Berlijn. In Duitsland kennen ze dit concept niet."

Ruimtegebrek

In tegenstelling tot de muziekcollectie van bibliotheken worden alle platen van de Muziekbank bewaard. Het woord 'afschrijven' komt niet voor in het vocabulaire van Slaghuis. Dat houdt ook in dat er steeds meer ruimte nodig is om alle platen een plek te kunnen geven. En ruimte is toch wel een chronisch probleem, moet hij toegeven. Hij bekijkt momenteel de mogelijkheden om meer ruimte te creëren. "We gaan waarschijnlijk binnenkort de kasten vervangen door kasten met een dubbele lade. Ook zit ik er aan te denken om de archiefruimte te vergroten. Ja, dat betekent dan wel dat de uitleenruimte kleiner wordt."

Het is nu eenmaal niet anders. Als de platen maar niet verloren gaan, dat is de stellige overtuiging van Slaghuis. "Bibliotheken doen vanwege bezuiniging soms enorme muziekcollecties van de hand. Ik zie dat met lede ogen aan. Het besef moet groeien dat je zo'n collectie nooit meer terug krijgt."

"Ik zie met lede ogen aan dat bibliotheken hun muziekcollectie wegdoen". (Jasper Slaghuis)

ANNE LOOHUIS