Kennishuis partners

Digisterker

DS banner 1280x400

                         

De overheid doet steeds meer via het internet en u kunt daar gebruik van maken. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het aanvragen van zorg, om werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing. Veel mensen weten dat niet of vinden het nog wat moeilijk.

Daarom biedt de Stichting Digisterker i.s.m. Gemeente, Bibliotheek, UWV en de Volksuniversiteit de Beginnerscursus 'Werken met de elektronische overheid' aan. U leert hoe u handige informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen, bijvoorbeeld bij de gemeente.

In de cursus wordt u geholpen om beter uw weg te vinden bij de elektronische overheid. Voorwaarde voor deelname is dat u enigszins bekend bent met de computer, gebruik maakt van internet en bij voorkeur ook een e-mailadres heeft.

Aanmelden kan door te bellen met de gemeente en aan te geven dat u interesse hebt in de cursus Digisterker en dat u zich wilt opgeven.

Het nieuwe 5-cijferige telefoonnummer van de gemeente: 14053 (netnummer niet nodig).

Cursusdata worden vermeld op de website van Bibliotheek Enschede, de cursus wordt gegeven in het computerlokaal en is gratis.

Open hier het boekje 'Digisterke verhalen — Mensen op weg naar digitaal zelfvertrouwen'.

Meer informatie vindt u ook op de website van de Gemeente Enschede, klik hier. 

   

Klik & Tik

Het Klik & Tik programma richt zich op laagopgeleiden die moeite hebben hun weg te vinden op computer en internet.

In samenwerking met UWV en Werkplein en gemeente Enschede worden "digibete" werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden getraind om beter te leren omgaan met de computer en het internet, om op deze manier digivaardiger te worden en daardoor hun kansen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij te vergroten.Het programma bestaat uit 7 bijeenkomsten. In de laatste bijeenkomst leren de deelnemers om te gaan met de digitale werkm@p die zij voor het UWV zelf moeten bijhouden. Dit onderdeel wordt verzorgd door een medewerker van het UWV. De andere 6 lessen worden begeleid door een team van vrijwilligers.

Alle deelnemers ontvangen na afloop een certificaat, voor velen het eerste "diploma" in hun leven. De cursussen vinden plaats in de Centrale Bibliotheek.

Muziekbank Overijssel

De Muziekbank is de op één na grootste muziekuitleen van Nederland.

De Muziekbank is gevestigd in de Centrale Bibliotheek op de 1e verdieping.

De openingstijden zijn:

Maandag:   16.00 - 19.00 uur 

Donderdag: 11.00 - 20.30 uur

Vrijdag:        11.00 -  18.00 uur

Zaterdag:     11.00 - 17.00 uur


De collectie omvat meer dan 80.000 muziekdragers (cd's, lp's, blu-rays, super audio cd's enz.) verdeeld over de genres pop, klassiek, jazz, wereldmuziek, jeugd en blues.

De collectie bladmuziek is de grootste in Overijssel.

Lenen van cd's en dvd's is mogelijk voor leden van de Muziekbank en voor leden van openbare bibliotheken in Overijssel.
Leden van openbare bibliotheken in Deventer en Enschede kunnen gratis lenen via hun eigen bibliotheek. Leden van andere openbare bibliotheken in Overijssel betalen hiervoor per doosje. Bibliotheken hanteren verschillende tarieven. Lees meer op de website van de Muziekbank.

♦ Luisterrijk is een initiatief van de Muziekbank Overijssel en bestaat uit maandelijkse lezingen met muziekvoorbeelden door en voor enthousiaste muziekliefhebbers.


M-Pact

Vanaf januari 2019 is M-Pact te vinden in de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat.

M-Pact is er voor iedereen die interesse heeft in vrijwilligerswerk en staan je graag bij om de juiste vrijwilligersplek te vinden.

Voor alle vragen rond vrijwilligerswerk, vrijwilligerseducatie en –participatie kun je gewoon, zonder afspraak, langskomen tijdens het inloopspreekuur.
Het inloopspreekuur is van maandag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 uur.

Heb je specifieke vragen?
Maak dan een afspraak!
Tel. 053-4323304 /  

 

HUIS VOOR TAAL EN MEEDOEN

Huis voor Taal Meedoen LOGO1 e1554130208272

Sinds januari 2019 hebben we een “Huis voor Taal & Meedoen” in Enschede locatie Openbare Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15.

Zoals de naam ook aangeeft is het een “huis”, een loket voor alle vragen rondom taal en meedoen in brede zin. Als partner van de taalsamenwerking zijn we trots en blij dat we dit gerealiseerd hebben.

Meer informatie over de taalsamenwerking via: www.m-pact.nl/taalsamenwerking

SIVE

Een bruisend vrouwencentrum voor alle vrouwen uit Enschede en omgeving.

De Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede (SIVE) is een actief en bruisend vrouwencentrum voor alle vrouwen uit Enschede en omgeving.

Het doel van SIVE is participatie, emancipatie en integratie van alle vrouwen in en rondom Enschede te bevorderen ongeacht etniciteit, geloof of politieke voorkeur. SIVE biedt veel verschillende activiteiten aan, draait projecten en biedt in huiskamersetting een prettige ontmoeting. De activiteiten worden wekelijks, maandelijks of jaarlijks georganiseerd. 

SIVE is gehuisvest op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek.

Kijk voor meer informatie op de website van SIVE.

Meer artikelen...