Beste lezer,

Sinds 28 april jl. zijn we als bibliotheek weer begonnen met het uitlenen van boeken. Aanvankelijk op basis van reservering en afhalen, maar sinds afgelopen woensdag zijn we ook weer daadwerkelijk open. Eindelijk! Het is nog met de nodige regels die we hebben moeten treffen, maar onze bezoekers weten weer volop hun weg te vinden in de Bibliotheek. Om de uitleenmogelijkheden zo optimaal mogelijk aan te bieden hebben we niet allen de Centrale vestiging aan de Pijpenstraat geopend, maar ook onze filialen in Glanerbrug en Enschede Zuid.

Andere vorm van dienstverlening

De anderhalve maand dat we geen fysieke media mochten en konden uitlenen, hebben we onze digitale dienstverlening geoptimaliseerd. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met onder meer de Koninklijke Bibliotheek: medewerkers van de KB realiseerden in korte tijd de app voor de Thuisbieb, waarmee e-books konden worden gedownload. Daarnaast nam het aantal luisterboeken toe. Toch merkten we, afgaand op de reacties die we kregen, dat de behoefte aan fysiek lezen groot is. Om onze leden daarin tegemoet te komen, hebben we vanaf 28 april tasjes klaargezet met afgeschreven boeken, gesorteerd op genre, die gratis afgehaald konden worden. Een groot succes! Inmiddels zijn weer nieuwe tasjes gevuld en staan deze klaar voor onze leden.

Maar we gaan meer doen om het gemis van de Bibliotheek de afgelopen periode te compenseren. In juni organiseren we, in samenwerking met theater Concordia, een online lezing, die tevens fysiek toegankelijk zal zijn voor een klein publiek van maximaal 25 personen. Andere publieksacties, ook voor de zomermaanden, worden voorbereid.

Filiaal Stadsveld

Helaas moeten we ook nog klanten teleurstellen: klanten die bijvoorbeeld gebruik maken van het filiaal Stadsveld. Stadsveld is gehuisvest in het gebouw van de Stedelijke Mavo en daarmee zijn we afhankelijk van de regels die gelden voor het voortgezet onderwijs. Ook na 1 juni, wanneer deze scholen weer gaan starten, is nog niet duidelijk of op dat moment ook weer van de Bibliotheek gebruik gemaakt kan worden.

Ondertussen stromen de ingeleverde boeken binnen, doen we ons best deze zo snel mogelijk weer in de uitleen te brengen en wordt op grote schaal weer uitgeleend. De medewerkers van de Bibliotheek Enschede staan weer helemaal voor u klaar!

 

Met vriendelijke groet, 

Jan Hoogenberg, directeur de Bibliotheek Enschede