ePortal

Handleiding e-Portal (ePortal: gratis e-Books en e-Audio lenen voor leden).

 

Digitaal lezen & luisteren. Daar staat de e-Portal voor, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Via de bibliotheek kunt u de digitale lees- en luisterboeken lenen en opslaan op uw eigen mp3-speler, computer/laptop of e-Reader. Maximaal 2 e-Books en 2 e-Audioboeken tegelijk.


Klik hier voor de handleiding van Ebsco.


 

Hoe werkt het?

Stap 0: Vraag in de bibliotheek een gratis account aan. Vraag één van onze medewerkers, of stuur een e-mail. Vergeet niet uw lenersnummer te vermelden.

Stap 1: Eenmalig installeren voor thuis.

Installeer en registreer het gratis programma Adobe Digital Editions. U kunt dit downloaden via de site van Adobe. Alleen met dit programma kunt u onze e-boeken lezen en naar een eReader kopiëren. Na de installatie zal het programma u vragen of u wilt inloggen of registreren, dit hoeft u niet te doen! Installeer ook het stuurprogramma voor uw eigen eReader op uw pc, als u dit nog niet gedaan heeft. Daardoor wordt uw eReader herkend door de computer, mits deze goed is aangesloten.

Stap 2: Inloggen

Log nu in met uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord op deze pagina. Nadat u een Ebsco-account heeft aangemaakt, is Ebsco overal benaderbaar voor u, ook thuis.

Stap 3: Zoeken in de catalogus

Bekijk nadat u bent ingelogd onze collectie digitale (luister)boeken in de catalogus van Ebsco. Er zijn twee databases:

de database eBooks: elektronische boeken die u op uw computer of eReader kunt lezen;

de database audiobooks: voorgelezen boeken die u op uw computer, mp3speler of eReader kunt afspelen.

In deze databases kunt u zoeken door gebruik te maken van het zoekvenster. U kunt gebruik maken van eenvoudig zoeken (basic search) of geavanceerd zoeken (advanced search).

Omdat het aantal eBooks en audiobooks op dit moment nog niet zo groot is, raden wij u een derde mogelijkheid aan: browsen. Dit doet u door linksboven in uw scherm op eBooks of Audiobooks te klikken, afhankelijk van welke database u heeft geselecteerd. Zo kunt u de laatst toegevoegde titels zien, maar kunt u ook zoeken op categorie.

Stap 4: Het selecteren van een titel

Een digitaal (luister)boek gevonden die u graag wilt lenen? Ga dan als volgt te werk:

Klik op de gewenste titel

Klik op "Volledige tekst eBook" als u het nu wilt bekijken;

Klik op "Dit eBook downloaden (offline)" of "Dit audiobook downloaden (offline)" om het materiaal te lenen;

Kies voor "opslaan" als u de content gedurende een zelfgekozen leentermijn op uw computer wilt bewaren. Hier heeft u de speciale "Download Manager" voor nodig. Als u deze nog niet heeft geïnstalleerd, zal het u worden aangeboden.

Opgeslagen eBooks kunt u vervolgens met het programma Adobe Digital Editions openen (zie stap 2). Audiobooks kunt u afspelen met Windows Media Player en op eBooks en mp3spelers die Microsoft DRM ondersteunen.

Stap 5: Van computer naar eReader

Heeft u het (luister)boek gedownload? Dan kunt u in Adobe Digital Editions het gedownloade boek aanklikken en naar uw eReader verslepen. Veel lees- en luisterplezier!

Let op: Dit is alleen mogelijk op eReaders die Adobe Digital Editions ondersteunen. Het is niet mogelijk om boeken te downloaden en op te slaan op de eReader die via de bibliotheek te leen is. Hierop kunt u alleen de boeken lezen die reeds op de eReader zijn opgeslagen.

De URL voor gebruik van het e-Portal binnen de bibliotheek: http://search.ebscohost.com

De URL voor gebruik buiten de bibliotheek: http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=user


Overzicht gratis e-books

Letterschuur                                                                                                                                                                                    De sites hier bieden GEEN piratenversies aan van betalende e-boeken, maar volledig legaal te downloaden digitale werken.

FreEbooks
Het startpunt voor mensen die op zoek zijn naar gratis of bijna gratis Nederlandstalige e-books om te downloaden.

Basisbibliotheek
Formaat: pdf
De Basisbibliotheek biedt een selectie van duizend titels uit de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen tot heden,
van romans tot proefschriften, van pamfletten tot bijbelvertalingen, van bakerrijmen tot memoires. Meer dan de helft van de teksten
is nu al volledig beschikbaar; de overige teksten volgen in de loop van het jaar.

Biblioo
Formaat: epub en pdf

Bol.com
Formaat: epub

Bookboon
Formaat: pdf
Reisgidsen en studieboeken     

Gutenbergproject
Formaat: diverse

Manybooks
Formaat: bijna elk formaat, je kunt zelf kiezen. Amerikaanse site met veel Nederlandse boeken