M-Pact op het Ontwikkelplein

Op het Ontwikkelplein zitten organisaties die jou helpen bij allerlei praktische vragen, bijvoorbeeld rondom taal, digitaal, (vrijwilligers)werk en het OV. Op 19 juni gaan we officieel open. Iedere week stellen we één van de partners aan je voor!

Wie ben je en wat doe je op het Ontwikkelplein?

Ik ben Merel, geboren en getogen in Enschede en ik werk bij M-Pact als Coördinator Vrijwillige Inzet. Samen met mijn collega’s en de andere partners van het Huis voor Taal & Meedoen zitten wij vijf dagen per week in de Bibliotheek. Inwoners stappen bij ons binnen en stellen hun vragen rondom taal en meedoen.

Waarvoor kloppen mensen bij jou aan?

Onze bezoekers komen bij ons om ondersteuning te krijgen bij het meedoen in de maatschappij. De taal beter leren of vrijwilligerswerk doen bijvoorbeeld. We proberen mensen zo goed mogelijk naar de juiste plek te verwijzen. Door vragen te stellen komen we erachter wat het beste bij ze past. Een opleiding, oefenen in het Taalcafé, een activiteit in de wijk, enzovoorts. Voor alles rondom vrijwilligerswerk moet je bij M-Pact zijn.

Hoe help je mensen verder die vrijwilligerswerk willen doen?

Mensen willen vaak ergens bij betrokken zijn of sociale contacten opdoen, maar weten niet altijd wat de mogelijkheden zijn. Onze matchondersteuners kijken welk vrijwilligerswerk goed past bij hun interesses en kwaliteiten. We hebben ook een vacaturebank waar organisaties gratis een eigen profiel kunnen beheren. Naast vrijwilligerswerk bieden we ook educatie- enparticipatietrajecten aan zoals Eigen kracht, Music Moves en OpStap. Bij zo’n traject ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en leer  je nieuwe vaardigheden aan  die je later weer kan gebruiken in je werk of andere aspecten van het leven.

Wat verwacht je van het Ontwikkelplein?

Mijn verwachting is dat we tussen de verschillende organisaties nóg betere doorverwijzingen kunnen doen en dat de samenwerking nog meer versterkt wordt. Het grootste voordeel is dat de bezoeker hierdoor maar naar 1 locatie hoeft te komen en hier verder kan worden geholpen. De bezoeker zal altijd met een antwoord op de vraag óf een vervolgafspraak de deur uitlopen.

Wat vind je het leukst aan het werk?

Elk gesprek is persoonlijk, elke vraag is anders. Je ziet mensen echt groeien als ze eenmaal op de juiste plek zitten. Het is bovendien ontzettend afwisselend. Ik spreek bijvoorbeeld met vrijwilligers, matchondersteuners, organisaties binnen en buiten gemeente Enschede en natuurlijk de partners op het Ontwikkelplein.

Bekijk de website van M-Pact

Terug naar Leren