VoorleesExpress 2.0
Voor welke leeftijd? 18+ (iedereen boven 18)
Leren, lezen en lenen Activiteiten, Boeken
Thema Ouderschap, Onderwijs/Educatie, Taal

Kinderen die op jonge leeftijd worden voorgelezen, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter. Een taalachterstand op jonge leeftijd is daarentegen moeilijk in te halen. Voorlezen is dus het antwoord. De vrijwilligers van de VoorleesExpress lezen bij gezinnen waar voorlezen nog niet een vanzelfsprekendheid is. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verbetert de leescultuur thuis en draagt bij aan het leesplezier bij de kinderen.

Wat doe de VoorleesExpress 2.0 precies?

De VoorleesExpress helpt gezinnen waar het Nederlands wel de eerste taal is (NT1) én niet de eerste taal is (NT2) de ontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. 

Wat doet de bibliotheek?

In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de plaatselijke bibliotheken. De bibliotheek streeft ernaar dat er voldoende vrijwilligers zijn, traint voorleesvaardigheden en geeft advies over het kiezen van geschikte voorleesboeken. De vrijwilligers brengen hun vaardigheden en kennis over aan de ouders en tevens laten zij de ouders kennis maken met de mogelijkheden van de bibliotheek.

Vrijwilliger worden bij de de VoorleesExpress 2.0? 

De VoorleesExpress is doorlopend op zoek naar enthousiaste vrijwilligers als voorlezer of coördinator
Wil je meer informatie stuur dan een mail naar .

Je kunt ook contact opnemen met de projectleiding van de VoorleesExpress:

Nynke Pal:  of
Corine Vaneker:

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of een gezin aanmelden?

Direct aanmelden als vrijwilliger of een gezin dat hulp van de VoorleesExpress goed kan gebruiken is ook mogelijk via de website van de VoorleesExpress Enschede

Algemene informatie 

Algemene informatie over de VoorleesExpress is ook te vinden op de landelijke website van de VoorleesExpress.    


Ook interessant: