Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Fototentoonstelling '50 jaar migratie in Nederland'

Fototentoonstelling '50 jaar migratie in Nederland'

De reizende fototentoonstelling van Atlas Cultureel Centrum bestaat uit vijftig foto's van toenmalige Turkse en Marokkaanse gastarbeiders en hun vrouwen, en autochtone Nederlanders (werkgevers, collega's, docenten, tolken, vrijwilligers van kerken etc.). 

De eerste generatie gastarbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Melkunie, Compaxo Vleeswaren en betonfabriek de Meteoor werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals het nu is. 

In Nederland wonen tegenwoordig meer dan 180 verschillende nationaliteiten, met hun eigen gebruiken, gewoonten en achtergronden. Iedereen die hier woont, heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij naar Nederland is gekomen. De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Enschede zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit.

Deze expositie laat zien hoe de eerste generatie gastarbeiders erin slaagden een toekomst voor zichzelf, en later ook hun gezin, in Nederland op te bouwen. Zoals samensteller Sahin Yildirim stelt: "Hiermee willen we onze collectieve geschiedenis vastleggen en beschikbaar maken voor een groot en nieuw publiek. Ik hoop van harte dat dit project bijdraagt aan onze gezamenlijke toekomst."

Het is geen toeval dat dit project afkomstig is van Atlas Cultureel Centrum. Atlas Cultureel Centrum is opgericht door (klein)kinderen van jonge, sterke mannen uit Turkije en Marokko die een halve eeuw geleden de stap naar Nederland waagden, op zoek naar een betere toekomst. 

De fototentoonstelling, 7 juni geopend door wethouder Jeroen Diepenmaat, is vrij te bezichtigen tot en met 15 juli 2019. 

1960 yillari Isci bulma kurumu