Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Van D-day tot Enschede; augustus

Second World War - Vliegveld Twenthe in 1945

In het kader van 75 jaar bevrijding kijken we 75 jaar terug en brengen de hele bevrijdingsroute in beeld. In de Centrale Bibliotheek is van juni 2019 tot en met mei 2020 een semipermanente tentoonstelling te zien. Deze maandelijks wisselende tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Eric Heijink van Second World War. 

Tentoonstelling augustus: De bevrijding van Parijs en het bombardement op Vliegveld Twenthe   

De Bevrijding van Parijs in de Tweede Wereldoorlog vond plaats eind augustus 1944. Men beschouwt de bevrijding van Parijs wel als het einde van Operatie Overlord. Operatie Overlord, begonnen op 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis, was de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. 

Ter ondersteuning van de landing van de gealieerde troepen voerden de Britse en Amerikaanse luchtmacht aanvallen uit op diverse vliegvelden in Nederland, Belgie en Duitsland. Vliegveld Twenthe werd gebombardeerd door 75 Amerikaanse B-17 bommenwerpers, de zogenaamde vliegende forten, die gezamenlijk 158 ton bommen afwerpen. Dit komt neer op zo’n 3.000 bommen.

Algemeen

De maandelijks wisselende tentoonstelling geeft een inkijkje in zowel de geallieerde opmars als ook in de lokale gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar van de Tweede Wereldoorlog. In het bezette  Europa werd in het voorjaar van 1944 met smart gewacht op de geallieerde invasie. Zo ook in Enschede, waar tegen die tijd nog honderden Joden ondergedoken zaten. Veel inwoners hadden in de jaren ervoor hun huis verloren aan de geallieerde bombardementen die onze stad hebben getroffen. 

Hoe verging het de jonge soldaten op het slagveld? Wat merkte de gewone man in Enschede? Wat herinneren de kinderen van toen zich nog van die tijd? Waarom vielen binnen het verzet de meeste slachtoffers in het laatste oorlogsjaar? Aan de hand van foto’s, voorwerpen en dagboeken nemen we je mee terug naar toen.

Wil je je na het zien van de tentoonstelling verder in een van de onderwerpen verdiepen, dan biedt de bibliotheek een scala aan informatie.