Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Van D-day tot Enschede; juli

Claus von Stauffenberg

In het kader van 75 jaar bevrijding kijken we 75 jaar terug en brengen de hele bevrijdingsroute in beeld. In de Centrale Bibliotheek is van juni 2019 tot en met mei 2020 een semipermanente tentoonstelling te zien. Deze maandelijks wisselende tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Eric Heijink van Second World War.

Tentoonstelling juli: Verzet

Over de aanleiding voor diverse vormen van Duits verzet en de aanslag op Hitler door o.a. von Stauffenberg. Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg (15 november 1907 – Berlijn, 21 juli 1944) was een Duits edelman. Tijdens het naziregime was hij kolonel en verzetsstrijder, die in samenwerking met anderen een bomaanslag pleegde op de Duitse dictator Adolf Hitler. De aanslag mislukte en Von Stauffenberg werd gearresteerd en geëxecuteerd.

Algemeen

De maandelijks wisselende tentoonstelling geeft een inkijkje in zowel de geallieerde opmars als ook in de lokale gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar van de Tweede Wereldoorlog. In het bezette  Europa werd in het voorjaar van 1944 met smart gewacht op de geallieerde invasie. Zo ook in Enschede, waar tegen die tijd nog honderden Joden ondergedoken zaten. Veel inwoners hadden in de jaren ervoor hun huis verloren aan de geallieerde bombardementen die onze stad hebben getroffen.

Hoe verging het de jonge soldaten op het slagveld? Wat merkte de gewone man in Enschede? Wat herinneren de kinderen van toen zich nog van die tijd? Waarom vielen binnen het verzet de meeste slachtoffers in het laatste oorlogsjaar? Aan de hand van foto’s, voorwerpen en dagboeken nemen we je mee terug naar toen.

Wil je je na het zien van de tentoonstelling verder in een van de onderwerpen verdiepen, dan biedt de bibliotheek een scala aan informatie.