Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Luisterrijk; de Opera in vogelvlucht

Lezing in de serie Luisterrijk door de Muziekbank Overijssel. Walter Fennis vertelt over de geschiedenis, stijlen en structuur van de Opera. De lezing wordt gehouden in de pijpenla van de Centrale Bibliotheek, de toegang is gratis.

In deze Luisterrijklezing vertelt Walter Fennis over de geschiedenis van de opera. Het verhaal begint in Italië, in Florence. In de tijd van de Renaissance bestudeerde daar een gezelschap van wetenschappers en kunstenaars onder de naam Camerata Fiorentina de antieke Griekse muziek en tragedie. Uit de serieuze poging tot een reconstructie ontstond het ‘dramma per musica’ met aanvankelijk mythologische onderwerpen als thema's. Van hieruit heeft de opera zich succesvol en divers in heel Europa ontwikkeld. Veel opera's gaan over een tragische liefdesgeschiedenis, die door de kracht van de muziek en de onontkoombaarheid van de handeling naar een veelal slechte afloop wordt gevoerd.

Luisterrijk is een initiatief van de Muziekbank Overijssel en bestaat uit maandelijkse lezingen met muziekvoorbeelden door en voor enthousiaste muziekliefhebbers.

Luisterrijk 16 maart